Hlavní obsah

Italové vyhrožují, že kvůli migrantům přestanou platit do unijního rozpočtu. Brusel to odmítl

Řím

Evropská unie při řešení problému 150 migrantů na lodi Diciotti nedostála svým základním hodnotám - solidaritě a odpovědnosti. Chová se pokrytecky a Itálie z toho vyvodí důsledky, uvedl v pátek italský premiér Guiseppe Conte. Italský vicepremiér Luigi Di Maio už ve čtvrtek pohrozil zastavením italských příspěvků do unijního rozpočtu.

Foto: Igor Petyx, ČTK/AP

Loď Diciotti italské pobřežní stráže na archivním snímku.

Článek

Problém migrantů na lodi Diciotti, která už čtvrtým dnem kotví na Sicílii, nevyřešila ani páteční schůzka zástupců desítky zemí EU v Bruselu. Italská vláda podmiňuje vylodění migrantů tím, že si běžence mezi sebe rozdělí unijní státy.

Brusel zase odmítá vydírání. Mluvčí Evropské komise Alexander Winterstein v pátek prohlásil, že „výhrůžky nikam nevedou” a dodal, že příspěvky do unijní kasy jsou povinné. Na lodi Diciotti je asi 150 migrantů.

Většina z nich pochází z Eritreje. Běženci v pátek ráno začali držet hladovku, ale odpoledne s ní skončili, uvedla agentura ANSA. Italský ministr vnitra Matteo Salvini, z jehož popudu migranti na palubě zůstávají, ke zprávě o hladovce uvedl, že „v Itálii žije pět miliónů lidí v absolutní chudobě, z toho 1,2 miliónu dětí”.

„Itálie zachránila už statisíce životů během několika předchozích let a ostatní země EU to neuznávají. Po pěkných slovech o solidaritě žádáme konkrétní činy,” řekl v pátek italský ministr zahraničí Enzo Moavero Milanesi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám