Hlavní obsah

Polští vojáci mají v Afghánistánu špatnou navigaci, ukazuje jim, že jsou v Africe

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polští vojáci působící v Afghánistánu, dostali špatné navigační přístroje GPS, které jim ukazují, že nejsou v zemi zmítané boji, ale doma u Zielené Gory nebo v Africe. Uvedl to jeden z polských důstojníků pro polský tisk, který v úterý citoval Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Polští vojáci v Afghánistánu

Článek

Polští vojáci, jichž je v Afghánistánu na 2600, kvůli tomu už několikrát zabloudili.

Podle listu jsou navíc zařízení GPS mimořádně pomalá - občas jim určení aktuální pozice trvá až 15 minut - a jejich akumulátory se vybijí po dvou hodinách.

Podle vysokých polských vojenských představitelů za mylné údaje mohou špatné antény, ale prokuratura se už rozhodla zahájit vyšetřování, proč byla zakoupena navigace, která nemohla uspět při testech v terénu. Ty se ale neprováděly.

Polsko se podobně jako Česká republika nyní zaměřuje na případy korupce při nákupu vojenského vybavení.

Není to jediný případ, kdy moderní navigační technologie způsobují problémy. Minulý týden nikaragujští vojáci obsadili kostarické město a vztyčili nad ním vlajku, protože Google Maps jim ukazovaly, že se stále nacházejí na území Nicaraguy. Země nyní viní Google za vpád, který zvýšil napětí v oblasti. Krizi se snaží řešit Organizace amerických států a OSN, uvádí server popsci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám