Hlavní obsah

Polští policisté ponížili důstojnost podezřelého z kruté vraždy 10leté dívky, tvrdí ombudsman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad polského ombudsmana ve čtvrtek kritizoval policii za způsob, jakým zacházela s dvaadvacetiletým Jakubem A., který je podezřelý z brutální vraždy desetileté dívky Kristiny ze vsi Mrowiny na Dolním Slezsku. Ombudsman tvrdí, že policie použila nepřiměřené donucovací prostředky, přestože podezřelý nekladl odpor.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ombudsmanovi se také nelíbí, že zadrženého odvedla policie v poutech, bosého a jen ve spodním prádle, čímž ponížila jeho důstojnost, a u výslechu mu neposkytla obhájce, čímž porušila jeho práva.

Podle ombudsmanových spolupracovníků je výše zmíněné policejní zacházení s podezřelým „naprosto zakázané jak ústavou, tak mezinárodními smlouvami, jako je úmluva OSN o zákazu mučení a jiného krutého, nelidského či ponižujícího zacházení či mezinárodní pakt o občanských a politických právech“, napsal list Gazeta Wyborza.

Starejte se raději o rodinu oběti, vzkázal mluvčí

Policejní mluvčí Mariusz Ciarka na kritiku zareagoval nevěřícně. Ombudsmanovi doporučil, aby se raději staral o práva krutě zavražděné dívky a jejích blízkých. Policejní postup se podle něj odehrál plně v souladu s platnými předpisy.

Vražda desetileté Kristiny ze vsi Mrowiny na Dolním Slezsku otřásla celou zemí. Dívka zmizela ve čtvrtek 13. června po poledni cestou ze školy, policie po matčině oznámení zahájila pátrání. Tělo mrtvé dívky, nahé a s podříznutým hrdlem, našel večer kolemjdoucí v lese asi šest kilometrů od vsi. Pitva potvrdila, že příčinou smrti bylo několik bodných ran do hrudi a krku.

Dívka podle vyšetřovatelů cestou ze školy pravděpodobně nastoupila do auta Jakuba A., který měl vztah s Kristininou matkou. Vraždu dívky, na kterou žárlil, chladně naplánoval jako čin pedofila, aby zmátl vyšetřovatele. Přesto jej policisté 16. června zatkli v jeho bydlišti. Muž se k vraždě přiznal, hrozí mu doživotí.

Kristinu podle sousedek vychovávala sama její matka Agnieszka, která má ještě dvě mladší dcery. Před několika lety rozvedla s Kristininým otcem, Čechem, se kterým žila v Irsku, než se po rozvodu vrátila do vlasti k matce, napsal list Gazeta Wroclawska.

Reklama

Výběr článků

Načítám