Hlavní obsah

Polští pohraničníci zadrželi u hranic 28 migrantů, jejich situace je kritická

– Varšava

Polští pohraničníci těsně před páteční půlnoci zadrželi 28 migrantů, kteří u obce Czeremchy pronikli přes hranici s Běloruskem. Podle mluvčí pohraniční stráže Anny Michalské členové běloruských bezpečnostních složek polské pohraničníky oslňovali a házeli po nich kameny. Zadržené migranty Poláci dovedli zpátky na hranici.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Kotouče žiletkového drátu na polsko-běloruské hranici

Článek

V pátek zaznamenali polští pohraničníci 41 pokusů přejít hranice, okolo 23:55 se pokusila hranici přejít skupina 28 migrantů. Deseti lidem nařídily úřady opustit území Polska.

Od začátku roku polští pohraničníci zaznamenali skoro 40 tisíc pokusů o nelegální vstup přes hranici s Běloruskem, nejvíc v říjnu, kdy jich bylo 17 500.

Na mrazivé hranici Běloruska s Polskem se ztratila čtyřletá holčička

Zahraniční

V listopadu jich bylo asi 8900, v září 7700 a v srpnu 3500. Kvůli migračnímu tlaku je od 1. prosince do 1. března zakázáno přebývat v pohraniční oblasti

Další oběť

Pokusy přejít neustávají navzdory zhoršujícímu se počasí, mrzne, je velmi chladno a v oblasti leží sníh. V úterý byl u hranic nalezen další mrtvý migrant mající nigerijský pas. Počet obětí tak stoupl na 13.

Za dvanáctistupňového mrazu se v noci z 6. na 7. prosince ztratila čtyřletá Ejlín. Její zmizení rodiče nahlásili 8. prosince.

Uvedli, že byli zatlačeni zpátky do Běloruska polskými pohraničníky. Protože byli vyčerpáni, nesl jejich dceru jiný migrant. Svou dceru už neviděli. Dosud se nenašla.

Na mrazivé hranici Běloruska s Polskem se ztratila čtyřletá holčička

Zahraniční

Polští pohraničníci uvedli, že mezi migranty žádné dítě nebylo. Ani s pomocí termokamer a noktovizorů nikoho nenašli. Oblast prohledávali několik hodin. Podle kritiků však nedostatečně.

Polská Grupa granica zastřešující neziskové organizace působící v oblasti kvůli pátrání požádala o vstup do pohraničního pásma, ale zatím ho nedostala, úřady mlčí.

Polský Červený kříž odpověděl, že si rodiče mají podat žádost v Minsku, uvedla aktivistka Marisia Zlonkiewiczová.

Migranti v pasti

Tajemník ředitele Mezinárodního záchranného výboru (IRC) pro Evropu Stefan Lehmaier uvedl v páteční zprávě, že se zvěrstev dopouštějí obě strany, které si migranty přehazují.

Když běloruští pohraničníci skupinu migrantů donutili, aby plavala přes řeku na polskou stranu, polští pohraničníci je vrátili a donutili přeplavat řeku zpět.

Stěžoval si, že polští pohraničníci nechtějí do oblasti pouštět ani sanitky, a pokud ji někdo po migranty zavolá, může být předvolán na policii.

Zmínil i případ migrantky, která skončila v polské nemocnici. Když se o jejím stavu dozvěděl její syn žijící v Německu, krátce se s ní mohl vidět, pak ji ale Poláci naložili do sanitky a odvezli zpět do Běloruska

Tisíce migrantů z krizových oblastí se v posledních měsících pokoušejí dostat přes běloruské území do Evropské unie. Největšímu náporu vedle Polska čelí Litva.

Unijní sedmadvacítka obviňuje běloruského autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka, že migranty využívá k odplatě za sankce, které proti jeho režimu EU uvalila v souvislosti s porušováním lidských práv a pronásledováním opozice.

Podle polských úřadů odletělo v pátek z Minsku do Iráku další letadlo s více než 400 migranty na palubě. Tyto repatriační lety začaly minulý měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám