Hlavní obsah

Polský řidič kamiónu žil až do konce berlínského masakru. A bojoval

– Berlín

Polský řidič kamiónu zemřel až po masakru na berlínském vánočním trhu. S odvoláním na výsledky pitvy o tom ve středu informoval deník Bild. Předtím se v kabině nákladního vozu strhl zápas, při němž polský řidič podle všeho zabránil ještě větší katastrofě. Při pondělním útoku na vánoční trh v centru Berlína zemřelo 12 lidí a další desítky utrpěly těžká zranění.

Foto: STR, ČTK/AP

Majitel spediční firmy Ariel Žurawski ukazuje poslední snímek polského řidiče Lukasze Urbana.

Článek

Nejčtenější německý deník uvedl, že sedmatřicetiletý Polák byl malorážní zbraní zastřelen, až když se kamión po průjezdu částí vánočního trhu zastavil. Dosud se spekulovalo, že zemřel dříve, možná již v momentě, kdy pachatel kamión odcizil. [celá zpráva]

Na těle polského řidiče se našly také rány nožem, z čehož vyšetřovatelé usuzují, že se v kabině kamiónu zápasilo. Podle Bildu je možné, že Lukasz Urban sedící na místě spolujezdce v poslední chvíli stočil volant nákladního vozu, aby na trhu nepřejel ještě více lidí. Kamión trhem neprojel přímo, ale po 60 až 80 metrech skončil u silnice vedoucí po jeho okraji.

Takový scénář potvrzují i informace listu Tagesspiegel z vyšetřovacích zdrojů. Polák podle nich s pachatelem navzdory řezným ranám v obličeji bojoval, díky čemuž atentátník nemohl projet celým vánočním trhem, ale jen jeho částí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám