Hlavní obsah

Polský prezident se zastal svého bratra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Hlava polského státu, kterou je Lech Kaczyński, se zastala premiéra Jaroslawa Kaczyńského. Prezident obhajoval politiku svého dvojčete. Premiér čelí kritice kvůli korupci opozičních poslanců od jeho politického uskupení Právo a spravedlnost (PiS).

Článek

Soukromá televize TVN zveřejnila záznam pořízený skrytou kamerou, na němž politici vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) chtěli výměnou za funkci v kabinetu získat podporu opoziční poslankyně.

"Žádná polská vláda nebyla tak napadána jako současná, žádný prezident v minulosti nebyl tak napadán jako současný," řekl Lech Kaczyński na sjezdu odborového hnutí Solidarita v severopolském Štětíně. Přitom podle něj za rok, který uplynul od posledních voleb, Polsko zaznamenalo nebývalý rozkvět. "Klesá nezaměstnanost, zvyšují se platy, snižuje se zločinnost," podotkl.

"Vláda je napadána bezdůvodně. Demokracie v Polsku není ohrožena," uvedl později také na tiskové konferenci. Politické komentátory jeho prohlášení vesměs nepřekvapilo. "Nedá se asi čekat, že by bratr kritizoval bratra," uvedla například politoložka Jadwiga Staniszkisová.

Kazetová aféra cloumá Polskem

Takzvaná "kazetová aféra", jak skandál pokřtila polská média, vypukla v úterý večer. Televize TVN se souhlasem poslankyně opoziční Sebeobrany Renaty Begerové umístila v jejím pokoji skrytou kameru. Na záznamu, který televize odvysílala, představitelé vládní strany PiS poslankyni nabízeli funkci v kabinetu, pokud se rozhodne přejít do vládního tábora. Navíc mluvili i o tom, že by bylo možné z parlamentní pokladny zaplatit pokutu, která poslankyni hrozí za opuštění její strany.

Opozice kvůli aféře požaduje předčasné volby. Stejný názor podle průzkumů veřejného mínění zastávají i dvě třetiny Poláků. Vládní strana to ale odmítá a snaží se skandál bagatelizovat. Popírá rovněž obvinění z korupce. Stejný názor má i prezident.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám