Hlavní obsah

Polský prezident má koronavirus, nakazil se zřejmě od ochranky

Právo, Novinky, ČTK, alt, pm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Polský prezident Andrzej Duda (48) se nakazil koronavirem, pravděpodobně od člena ochranky. Duda se prý cítí dobře, oznámil jeho mluvčí.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Polský prezident Andrzej Duda

Článek

„Polský prezident Andrzej Duda se nakazil koronavirem zřejmě od jednoho z členů své ochranky,“ oznámilo v sobotu Radio RMF. Zároveň uvedlo, že nejvyšší polský představitel měl v pátek mimořádně hustě obsazený pracovní den, na jehož závěru testy potvrdily, že je pozitivní na covid-19. Střetl se např. s desítkami pracovníků, kteří v prostorách Národního stadionu ve Varšavě připravují dočasnou nemocnici pro potřeby infikovaných koronavirem.

Duda se také setkal s Igou Swiatekovou, nedávnou vítězkou tenisového grandslamu Roland Garros a vyznamenal ji vysokým státním vyznamenáním. „Swiateková i další osoby, které tenistku doprovázely, budou muset kvůli přímému kontaktu s prezidentem nastoupit do 10denní karantény,“ oznámil náměstek polského ministra zdravotnictví Waldemar Kraska.

„V souladu s doporučeními podstoupil včera (v pátek) prezident Andrzej Duda test na přítomnost koronaviru. Výsledek se ukázal pozitivní. Prezident se cítí dobře. Jsme ve stálém kontaktu s příslušnými lékařskými službami,” napsal prezidentův mluvčí Blažej Spychalski na svém twitterovém účtu.

V Polsku rychle roste počet nakažených, za pátek země evidovala 13 632 nových případů.

Ode dneška v zemi platí přísnější pravidla, například jsou zavřené restaurace. Sejít se spolu může maximálně pět lidí. Děti mohu ven jen mezi 8:00 a 16:00 a pouze v doprovodu dospělého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám