Hlavní obsah

Polský generál píše, proč země prohraje s Ruskem

Právo, PM
Varšava

V Polsku budí rozruch kritická kniha generála Miroslawa Rozanského, donedávna jednoho z nejvyšších velitelů armády. Jak napovídá titul „Proč prohrajeme válku s Ruskem“, rozhodně si nebere servítky.

Foto: Profimedia.cz

Miroslaw Rozanski

Článek

„Závidím jim, protože nejednají impulzivně. Mají plán,“ řekl podle listu Gazeta Wyborcza generál na adresu ruského vedení.

Nynější vládu mimo jiné varuje, že je třeba dívat se na svět realisticky a nebýt rozhádaný se všemi sousedy. V nynějším složitém světě by podle generála Poláci neměli očekávat, že Američané v zemi postaví vojenskou základnu a tím zemi zachrání před vlivem Ruska. Amerického prezidenta Donalda Trumpa vidí hlavně jako obchodníka, který může Polsko opustit podobně rychle, jako se rozhodl stáhnout se ze Sýrie.

Polsko se podle generála musí snažit stát se silným hráčem Evropy. „Ale bez nafoukanosti, že jsme srdcem Evropy, jak nedávno řekl premiér Morawiecki. Pokud by tomu tak bylo, potřebovala by Evropa urychleně kardiologa,“ citoval Rozanského deník Gazeta Wyborcza.

Rozanski na svůj post v armádě rezignoval na protest proti počínání Antoniho Macierewicze, dnes už bývalého ministra obrany a klíčového ideologa vládní strany Právo a spravedlnost, koncem roku 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám