Hlavní obsah

Polský agent z lásky vyzradil tajemství cizí špiónce, dostal šest let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Na šest let do vězení poslal soud v Bialystoku na východě Polska agenta polské kontrarozvědky za to, že prozradil služební tajemství běloruské vyzvědačce, do níž se zamiloval.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

"Třiačtyřicetiletá Běloruska Olga S. byla pohledná žena s oslnivým úsměvem, soudě podle fotografie ze zatykače," vysvětluje agentovo selhání polský deník Gazeta Wyborcza.

Románek s nešťastným koncem začal před dvanácti lety, kde se žena do Bialystoku přistěhovala se synem a přítelkyní. Agent tajné služby se do ní zamiloval, přestože věděl, že pracuje ve službách běloruské tajné služby KGB a nadřízení mu písemně zakázali se k ní byť jen přiblížit.

Polský špión jí ale prozradil, že se o ni kontrarozvědka zajímá, a předal jí i další tajné informace.

Podle listu se v "případu zamilovaného agenta" odehrál už druhý soud. První, tajný proces před pěti lety skončil odsouzením agenta Roberta R. k 26 měsícům vězení za překročení pravomocí a zanedbání povinností. Soud vyšší instance ale tento verdikt zrušil a nařídil případ znovu posoudit.

Výsledkem bylo nynější odsouzení za špionáž. Verdikt ještě není pravomocný. Běloruská agentka zmizela z Polska už před sedmi lety.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám