Hlavní obsah

Výuka „morální čistoty“ Polek narazila

Právo, Pavol Minárik

Od nového školního roku začnou v polských školách povinně vychovávat dívky k morální čistotě a ctnosti. Kvůli bizarnímu nařízení ministra školství Przemyslawa Czarneka z vládní konzervativní strany Právo a spravedlnosti se v pondělí konaly protesty v různých polských městech.

Foto: Slawomir Kaminski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Czarnek, v minulosti profesor Katolické univerzity v Lublinu, který později stál i v čele tamního vojvodství, je znám svým intenzivním tažením proti sexuálním menšinám.

Místo programování a cizích jazyků

Při obhajobě povinné výchovy polských žaček k mravnosti v listu Nasz Dziennik spolu s dalšími představiteli ministerstva varoval, že Polsko má co do činění s „nebezpečným jevem“, který se projevuje „duchovní zkažeností žen“. Ty prý zasáhla „pýcha, marnivost, egoismus“, a co hůř, „ve jménu svých zájmů bojují proti objektivnímu pořádku v zemi“.

Brusel se znovu opřel do Polska a Maďarska. Tentokrát v hodnocení právního státu

Evropa

„Zatímco nejen v sousedních zemích se dívky ve školách učí programování a cizím jazykům, v Polsku je čeká nauka o morální čistotě a počestnosti. Až se nechce věřit, že v nejistých pandemických časech, které odhalily, že čtvrtina studentů nedávno nesložila maturitu a znalosti poloviny osmáků z matematiky jsou mírně řečeno chabé, přichází ministr s takovými nápady,“ kritizovala rozhodnutí ministra poslankyně Urszula Paslowská z opoziční Polské lidové strany.

Směšné už před stoletím, znělo na protestech

„Mladé dívky hlavně na venkově často nemají na tampony a vložky, nevědí nic o hrozbě nákazy HIV, a vy vyhlásíte boj za jejich ctnost. To snad ani není pravda,“ vzkázala pak Katarzyna Koczulapová, polská sexuoložka.

Kubánci ve velkém protestují. Poprvé po 30 letech

Amerika

Czarnekovu demisi v pondělí požadovali demonstrující nejen před ministerstvem školství ve Varšavě, ale i před školami po celé zemi.

Na mnohých shromážděních přitom zaznělo, že nařízení povinné výuky morální čistoty by bylo směšné už před sto lety, podotkl portál natemat.pl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám