Hlavní obsah

Polsko zavádí nulovou daň pro mladé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polští poslanci schválili návrh zákona, který zavádí nulovou sazbu daně z příjmu poplatníkům do 26 let. Pro předlohu, navrženou vládnoucí konzervativní stranou Právo a spravedlnost (PiS), hlasovalo 419 poslanců, proti byli jen čtyři zákonodárci. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki (PiS)

Článek

Osvobozeny od daně mají být příjmy do 85 528 zlotých (přes 513 tisíc korun) za fiskální rok, uvedla televize TVN 24. Nová pravidla mají platit od prvního srpna.

Letošní úleva, týkající se posledních pěti měsíců roku, je omezena na 35 636 zlotých (214 tisíc korun). Příjmy přesahující danou hranici budou zdaněny běžnou sazbou, což znamená 18 procenty. Na osvobození od daně vydělají podle odhadů asi dva miliony mladých Poláků a Polek.

Náklady na daňovou úlevu by letos měly činit 950 milionů zlotých (5,7 miliardy korun), v dalších letech o 2,45 miliardy zlotých (14,7 miliardy korun) ročně.

Průměrná mzda v Polsku v prvním čtvrtletí podle úředních statistik činila skoro 5000 zlotých měsíčně (asi 30 tisíc korun).

Úleva jen pro zaměstnance

Zákon musí ještě schválit horní komora parlamentu, poté jej musí ještě  podepsat prezident Andrzej Duda (bez politické příslušnosti, dříve PiS).

Jde o splnění jednoho z slibů vládnoucího PiS. Konzervativní strana s těmito sliby přišla před květnovými volbami do Evropského parlamentu (EP). Na podzim přitom Polsko čekají parlamentní volby.

Opoziční zákonodárkyně Marta Golbiková zákon kritizovala s tím, že daňová úleva se bude vztahovat jen na zaměstnance, nikoliv na osoby samostatně výdělečné činné a podnikatele, kteří vytvářejí pracovní místa.

Náměstek ministra financí Leszek Skiba vysvětloval, že osvobození od daně z přijmu má povzbudit mladé Poláky, aby se nechali zaměstnat. Začínající podnikatele má pak stimulovat snížení sociálních odvodů, což je podle vlády mnohem lepší řešení.

Anketa

Souhlasili byste s nulovou sazbou daně z příjmu pro poplatníky do 26 let v Česku?
Ano
50,9 %
Ne
49,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2072 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám