Hlavní obsah

Polsko splnilo hrozbu, nepodepsalo závěrečný dokument ze summitu EU

Brusel

Polská premiérka Beata Szydlová splnila své hrozby. Poté, co její kolegové ve čtvrtek na summitu Evropské unie potvrdili jejího krajana Donalda Tuska do čela vrcholných schůzek na dalšího dva a půl roku, odmítla pozdě večer celkové závěry setkání šéfů států a vlád osmadvacítky.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Polská premiérka Beata Szydlová na summitu v Bruselu

Článek

Závěry summitu pro nesouhlas s novým potvrzením Donalda Tuska ve funkci šéfa unijních vrcholných schůzek odmítlo Polsko schválit. Dokument tak zůstal pod názvem „Závěry předsedy Evropské rady”, které ovšem podporuje všech ostatních 27 členských zemí bloku.

Konec summitu bez konsensu na jeho obvyklém závěrečném dokumentu potvrdil na Twitteru Tuskův mluvčí Preben Aamann. S textem závěrů připravených právě předsedou Evropské rady Tuskem souhlasilo 27 zbývajících účastníků schůzky, uvedla německá kancléřka Angela Merkelová.

Schůzka skončila těsně před čtvrteční půlnocí. Při odchodu s novináři mluvili jen někteří její účastníci. Polská premiérka Szydlová odjela bez komentáře. Už dříve prohlásila, že Tuskovo znovuzvolení přes jednoznačný polský odpor podkopává základy EU a jen prohlubuje rozpory mezi členskými zeměmi.

Tusk sám naopak prohlásil, že jeho potvrzení ve funkci na dalšího dva a půl roku vnímá - i přes kontroverzi okolo Polska - jako výraz unijní jednoty. Spolupracovat prý hodlá se všemi zeměmi bez výjimky. Přesto se mu ve čtvrtek jeho krajanku nepodařilo k podpoře závěrů summitu přesvědčit.

Situace se však stala projevem nesouladu uvnitř společenství v době, kdy jeho představitelé neustále mluví o potřebě demonstrovat jednotu Unie otřesené loňským rozhodnutím Velké Británie blok opustit. Je však hlavně projevem vnitřních problémů Polska.

Význam Balkánu

Dokument se týká například migrace, ekonomického vývoje EU a zájmu bloku na rozvoji celosvětového volného obchodu či záměru Unie angažovat se na západním Balkánu.

Státy západního Balkánu mají dál evropskou budoucnost a perspektivu, potvrdili lídři zemí unijní osmadvacítky na summitu. Situaci v regionu označili za křehkou, neboť oblast čelí vnějším i vnitřním výzvám.

Tusk v podvečer, tedy ještě před samotným jednáním o situaci na Balkánu, označil region za zásadní pro Evropu. „Napětí a rozpory se dostávají mimo kontrolu, částečně kvůli nezdravým vnějším vlivům, které některé státy už delší dobu destabilizují,” prohlásil na tiskové konferenci. Diplomaté před summitem mimo záznam zmiňovali především ruské působení v oblasti, ale připomínali také Turecko.

Podle Tuska je zpráva ze summitu pro region jasná - EU má dál zájem na stabilitě a prosperitě oblasti a tamní země dál mají evropskou perspektivu. Závěrečný text summitu zdůrazňuje, že Unie má nadále zájem podporovat na EU orientované reformy a projekty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám