Hlavní obsah

Polsko mohutně zbrojí, kupuje 250 nejmodernějších tanků Abrams

– Varšava

Polský ministr obrany Mariuszs Blaszczak oznámil na svém twitterovém účtu, že si Polsko koupí od Spojených států 250 tanků Abrams. Má jít o poslední, nejmodernější verzi. Prodej už byl schválen americkou stranou. Jde o jeden z největších nákupů zbraní v zemi.

Foto: General Dynamics

Tank M1A2SEPv3 Abrams.

Článek

„Velmi důležitá zpráva po bezpečnost Polska. Ministerstvo zahraničí (USA) schválilo prodej 250 tanků Abrams nejnovější verze M1A2 SEPv3,“ uvedl ministr obrany na Twitteru. „Je to neobvykle důležité posílení našich obranných sil a jeden z největších zbrojních kontraktů v historii Polska,“ dodal. Cenu kontraktu neuvedl.

Zájem koupit 250 tanků Abrams oznámil místopředseda polské vlády Jaroslaw Kaczyňski loni v půlce července s tím, že je dostane 18. mechanizovaná divize a nákup nebude financován z rozpočtu ministerstva obrany. Vyčleněno na něj má být 23 miliard zlotých (124 miliard korun).

Tanky proti ruským T-14

Blaszczak tehdy uvedl, že by si země chtěla objednat ty nejmodernější zbraně, „tanky v nejlépe vybavené verzi, tanky, které jsou prověřeny v boji, a tanky, které jsou zkonstruovány, tak aby mohly čelit nejmodernějším ruským tankům T-14 Armata“.

První měly podle něj dorazit do Polska už v letošním roce, ale mluvčí zbrojovky General Dynamics Phebe Novakovicová uvedla loni v říjnu, že budou dodány později, až v příštím roce.

Foto: General Dynamics

Tank M1A2SEPv3 Abrams.

 Tlak Kongresu na prodej

V době vyostřující se krize kolem Ukrajiny američtí republikánští kongresmani, členové senátního výboru pro zpravodajské informace a sněmovního výboru pro ozbrojené síly Mike Rogers a Mike Turner tlačili na urychlení prodeje, „když se ruské síly soustřeďují okolo Ukrajiny“.

Podle nich je schválení prodeje důležitým vzkazem Kremlu i NATO. Nové tanky by navíc umožnily vyřadit z výzbroje polské armády zbylou techniku sovětského původu a nahradit ji novou v rámci standardů NATO.

Poláci podepsali nákup F-35. Mají jim pomoci zbavit se „dlouhého ruského stínu”

Evropa

Abramsy mají nahradit ve výzbroji polské armády zbylé sovětské tanky T-72, které využívá i česká armáda, a jejich domácí modernizovanou verzi PT-91 Twardy.

Twardých má polská armáda asi 230, obrněnců T-72 asi  300 a v roce 2019 vydala na jejich modernizaci 1,75 miliardy zlotých. Původně se zvažovala i výměna kanonu, aby mohly používat západní munici. Hlavní polskou silou jsou ale německé tanky Leopard ve verzích 2A4 a 2A5, kterých má Polsko 250, a nyní je nechává modernizovat.

Poláci utratí miliardy za nové zbraně, koupí letadla i ponorky

Zahraniční

Polsko zbrojí

Polsko loni v červenci oznámilo, že výrazně posílí armádu, která má nyní 113 000 vojáků, a 32 000 příslušníků teritoriální obrany. Obě síly by dohromady měly mít podle plánů 300 000 příslušníků, což podle serveru Balkan Insight ukazuje, že se Polsko snaží stát vojenskou mocností. Server ovšem vyjádřil pochybnosti, že se stavy skutečně podaří takto navýšit.

Polsko také výrazně zbrojí, letos má dostat dvě baterie amerických antiraket MIM-104 Patriot PAC-3, objednalo si také 24 tureckých útočných dronů Bayraktatr TB2 . Už dříve si pak objednalo 32 nejmodernějších amerických bojových letadel páté generace F-35A s opcí na dalších 16, má také 48 stíhaček F-16 C/D Block 52 vyzbrojených 40 střelami s plochou dráhou letu AGM-158 JASSM a dvacítku MiGů 29.

Polsko kvůli Ukrajině zbrojí, kupuje útočné střely s plochou dráhou letu

Evropa

Cena za jeden tank Abrams se určuje obtížně. Z objednávky v roce 1999 vychází cena na 6,2 milionu dolarů za kus, ovšem s kompletním vybavením, což naznačuje, že by při inflaci a modernizaci mohla současná cena činit osm až deset milionů dolarů.

Holý tank verze SEPv3 kupuje americká armáda za pevnou cenu, stojí 2,61 milionu dolarů (50 milionů korun), protože se se při výrobě nových používají díly ze starších kusů. Polsko však plánuje nakoupit tanky s veškerým vybavením, výzbrojí a servisem. Z vyčleněné částky přes 23 miliard zlotých vychází cena na jeden tank 92 milionů zlotých, tedy půl miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám