Hlavní obsah

Polsko má po volbách novou vládu. Zůstala téměř stejná

Varšava

Polský premiér Mateusz Morawiecki v pátek oznámil složení nového kabinetu, který po jednoznačném vítězství v říjnových parlamentních volbách opět vytvořila dosud vládnoucí konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS). Vláda bude pokračovat v téměř stejném složení jako dosud.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki (vpravo) a lídr strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski při představování nové vlády

Článek

V čele ministerstva financí nově stane Tadeusz Kościński, obsazení dalších klíčových resortů jako obrany, vnitra, spravedlnosti, zemědělství ani zahraničních věcí se nezmění.

Morawiecki novou vládu představil na tiskové konferenci po zasedání vedení PiS, na níž hovořil i šéf vládní strany Jaroslaw Kaczyński. Jedinou větší změnou ve složení kabinetu je nové obsazení postu ministra financí - Jerzyho Kwiecińského vystřídá Kościński, který dosud zastával funkci náměstka.

V křesle vicepremiérů dál zůstanou Jarosław Gowin a Piotr Gliński, obranu bude znovu řídit Mariusz Błaszczak, vnitro opět povede Mariusz Kamiński a šéfem diplomacie zůstane Jacek Czaputowicz. Ministrem zemědělství zůstává Jan Krzysztof Ardanowski a ministrem spravedlnosti Zbigniew Ziobro. Novinkou bude to, že státní tajemník pro evropské záležitosti Konrad Szymański už nebude nově podléhat ministru zahraničí, ale bude fungovat v rámci úřadu vlády, uvedla agentura PAP.

Polské volby vyhrál Kaczyński, má skoro 46 procent hlasů

Stalo se

Pis ve volbách 13. října získala přes 43 procent hlasů a ve 460členném Sejmu má většinu 240 křesel. Strana tak může samostatně vládnout další čtyři roky, komplikací pro ni však bude fakt, že ztratila většinu v horní komoře parlamentu, Senátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám