Hlavní obsah

Polsko, Litva a Lotyšsko zvažují aktivaci článku 4 smlouvy o NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polsko spolu s Litvou a Lotyšskem kvůli migrační krizi na hranicích s Běloruskem zvažují aktivaci článku čtyři smlouvy o Severoatlantické alianci, řekl v neděli agentuře PAP polský premiér Mateusz Morawiecki. Tisíce migrantů, původem hlavně z Blízkého východu, nyní táboří na běloruské straně hranice a jejich skupiny se opakovaně pokoušejí proniknout na polské území.

Foto: Leonid Shcheglov, ČTK/AP

Uprchlíci v Bělorusku u hranic s Polskem

Článek

„Diskutujeme s Lotyšskem a zejména s Litvou, zda nemáme využít čtvrtého článku (smlouvy o NATO). To je řešení, které předpokládá vzájemné konzultace, pokud podle názoru kterékoliv členské země bude ohrožena její územní celistvost, politická nezávislost či bezpečnost. Zdá se mi, že je to čím dál více potřebné. Protože už jen nestačí, abychom veřejně vyjadřovali své znepokojení, teď jsou zapotřebí již konkrétní kroky a zapojení celé Aliance,” řekl Morawiecki, který v sobotu jednal se šéfy lotyšské a litevské vlády.

Článek 4 smlouvy o Severoatlantické alianci
Smluvní strany budou společně konzultovat vždy, když podle názoru kterékoli z nich bude ohrožena územní celistvost, politická nezávislost nebo bezpečnost kterékoli smluvní strany.

Cesta do Německa je volná, kolují fámy mezi migranty na polských hranicích

Evropa

Polsko, Litva a Lotyšsko čelí přílivu migrantů pokoušejících se o nelegální překročení hranic. Varšava, Vilnius a Riga obviňují Minsk, že migranty používá jako nástroj v hybridní válce proti Evropské unii v odvetě za sankce, které EU přijala kvůli porušování lidských práv při potlačování protestů proti autoritářskému režimu Alexandra Lukašenka.

Padesátka migrantů překonala bariéru na polsko-běloruské hranici

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám