Hlavní obsah

Polsko koupí americké rakety Patriot, bojí se „hrozby z východu”

– Varšava

Polsko se chce do konce letošního roku dohodnout s americkou zbrojní firmou Raytheon na nákupu osmi baterií raket Patriot. Důvodem je „rostoucí hrozba z východu”, uvedl polský ministr obrany Antoni Macierewicz patrně v narážce na ruskou agresi na východě Ukrajiny.

Článek

„Tyto systémy nám umožní zaručit bezpečnost Polska," řekl podle agentury PAP Macierewicz. Varšava by chtěla za americký obranný systém zaplatit nejvýše 30 miliard zlotých (190 miliard korun).

Polsko se v současnosti snaží zvýšit výdaje na obranu a modernizovat svůj zbraňový arzenál. Koupi raket měla Varšava v plánu již od roku 2015, kdy tehdejší polské vedení rozhodlo o potřebě posílit obranu země v reakci na anexi ukrajinského Krymu Moskvou.

Nová vláda však po nástupu k moci loni oznámila, že nákup vzhledem k vysoké ceně přehodnotí a požadovala po Washingtonu ústupky. Podle listu Gazeta Wyborcza byl při rozhodování o pořízení amerických raket klíčový závazek vlády ve Washingtonu, že ještě před dodávkou polských "patriotů" poskytne Polsku v případě ohrožení během 48 hodin své baterie z jiné země.

Obchod musí posvětit Kongres

Prodej systému Patriot Polsku musí ještě schválit americký Kongres jako v případě všech zahraničních kontraktů zahrnujících pokročilé vojenské technologie. „Doufáme, že celý proces se uskuteční normálně,” řekl podle agentury Reuters ředitel americké zbrojovky pro Evropu Bill Schmieder.

Polsko je jedním z nejaktivnějších amerických spojenců z evropských postkomunistických zemí a jako jeden z mála států splňuje požadavek NATO na výši armádních výdajů odpovídající dvěma procentům HDP, k čemuž chce partnery v alianci přimět i americký prezident Donald Trump.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám