Hlavní obsah

Polskem otřásá skandál s odposlechy, podle premiéra jde o státní převrat

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Polskem hýbá skandál s odposlechy politiků a čelních státních úředníků. Podle premiéra Donalda Tuska došlo použitím nelegálních metod k pokusu o státní převrat. „Je to poprvé od roku 1989, co se někdo dlouhodobě a organizovaně, prostřednictvím tajného odposlechu pokusil svrhnout vládu,“ zdůraznil.

Foto: Adam Stepien/Agencja Gazeta, Reuters

Polský premiér Donald Tusk

Článek

Ministerský předseda tak reagoval na fakt, že týdeník Wprost zveřejnil v sobotu na svém webu přepis tajné nahrávky rozhovoru ministra vnitra Bartolomieje Sienkiewicze z Tuskovy Občanské platformy s Markem Belkou, šéfem Polské národní banky (NBP). „Polský stát existuje už jen teoreticky, prakticky už ne,“ říká šéf vnitra na dvouhodinové nahrávce pořízené v červenci 2013 v luxusní varšavské restauraci Sova a přátelé.

Záznam zachytil i jeho nesčetné vulgarismy a oplzlosti, jež jen zesílily bouři kritiky, kterou kauza okamžitě zvedla na polských internetových fórech.

V další části ministr, pravnuk Henryka Sienkiewicze, nositele Nobelovy ceny za literaturu, po Belkovi žádá, aby NBP ve financování deficitu státního rozpočtu vyšla vstříc vládě a „podpořila tak Občanskou platformu v těžkých volebních bojích s opozičním Právem a spravedlností“. Šéf NBP na tuto žádost reagoval souhlasem, avšak pod podmínkou, že „Tusk odvolá ministra financí Jacka Rostowského a prosadí novelizaci zákona o NBP“. Do dvou měsíců došlo k obojímu.

Třaskavina na pokračování
Nelegálních nahrávek je celá série.
Zachycují i šéfa Ústředního protikorupčního úřadu Wojtunika s vicepremiérkou Benkowskou, ministra dopravy Nowaka s náměstkem ministra financí Parafianowiczem.
Nahrána byla i konverzace šéfa kontrolního úřadu Kwiatkowského s nejbohatším Polákem Kulczykem.
Týdeník Wprost oznámil, že zveřejní jejich přesné znění.

Opozice žádá demisi

„Sienkiewicz neprovedl nic, co by bylo možné uznat za důvod k demisi,“ hájí ministra Tusk, jenž za pobuřující a nepřijatelný ale označil styl, jímž ministr hovořil. „Právo a spravedlnost navrhne v Sejmu vyslovení nedůvěry vládě,“ prohlásil šéf opoziční strany Jaroslaw Kaczyňski.

„Pokud se pravost záznamů potvrdí, budeme mít v Polsku co do činění s aférou typu Watergate,“ shrnul situaci Tadeusz Iwiňski z opozičního Svazu demokratické levice.

„To je konec Občanské platformy. Hrubě a hanebně konspirativně porušila polskou ústavu. Na záchranu svého politického postavení zneužila veškeré nástroje, jež má stát k dispozici,“ komentoval aféru pro list Gazeta Wyborcza politolog Kazimierz Kik z Varšavské univerzity.

Upozornil, že absolutně nevěří, že by Sienkiewicz jednal jen tak na vlastní pěst.

Reklama

Výběr článků

Načítám