Hlavní obsah

Polské protikorupční policii prý zmizely miliony, podezřelá je její pracovnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Šéfa polské protikorupční agentury CBA Ernesta Bejda si předvolali poslanci z výboru pro zpravodajské služby. Chtějí po něm vysvětlení zpráv, které se objevily v polských médiích, že pracovnice CBA závislá na hazardu ukradla z operačního fondu agentury miliony zlotých. Uvedl to v pondělí server Onet.pl.

Foto: Profimedia.cz

Zbigniew Ziobro slíbil důkladné vyšetření případu

Článek

„Šéf CBA předloží výboru příslušné informace. Současně zdůrazňuji, že není pravda, že by CBA přišla o jakékoliv finanční prostředky,” uvedl mluvčí agentury CBA. Dalších podrobností se zdržel.

Kvůli aféře už v CBA přišli o křesla dlouholetý finanční ředitel a ředitel vnitřní bezpečnosti, tvrdí Onet. Podezřelá zaměstnankyně i její manžel jsou podle serveru ve vyšetřovací vazbě.

EK žádá zastavit práci disciplinární komory soudu v Polsku

Evropa

Opoziční média tvrdí, že jde o důsledek nedostatečné kontroly a beztrestnosti této „politické policie” konzervativní vlády.

Ministr spravedlnosti a generální prokurátor v jedné osobě Zbigniew Ziobro ujistil veřejnost, že vyšetřování bude důkladné.

Kontrolované úplácení

CBA podle listu Gazeta Wyborcza disponuje největším rozpočtem ze všech polských zpravodajských služeb, ale jeho výše je tajná. Využívá jej podle deníku mimo jiné k provokacím a pastím políčeným na politické soupeře, oficiálně zvaným „kontrolované předání úplatku”.

Porno jen se svolením státu, žádá polský ministr

Koktejl

Nesrovnalosti v operačních fondech nicméně už loni v létě potvrdil zástupce ředitele CBA Bogdan Sakowicz, vyšetřování se ale odehrávalo „v největší tajnosti”.

V médiích se již objevily nepotvrzené zprávy, že šéf agentury Bejda nabídl demisi, ale nebyla přijata. Ředitelův stávající mandát má ale vypršet v polovině února a zatím není jasné, zda bude prodloužen.

Reklama

Výběr článků

Načítám