Hlavní obsah

EK žádá zastavit práci disciplinární komory soudu v Polsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Štrasburk

Evropská komise v úterý požádala Soudní dvůr EU, aby předběžným opatřením zastavil práci disciplinární komory nejvyššího polského soudu. Oznámil to eurokomisař Nicolas Schmit po úterním zasedání komise. Bruselem kritizovaný disciplinární orgán rozhoduje spory týkající se snížení důchodového věku soudců polského nejvyššího soudu.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Posledních protestů proti soudní reformě v Polsku se účastnil i soudce nejvyššího soudu v Irsku John MacMenamin.

Článek

Unijní soudci už v listopadu vyzvali polský nejvyšší soud, aby prověřil nezávislost své disciplinární komory. O jejím složení rozhoduje soudcovská rada, převážně zvolená parlamentem ovládaným vládnoucí stranou Právo a spravedlnost. Polský nejvyšší soud začátkem prosince rozhodl, že soudcovská rada není nezávislá a zpochybnil i disciplinární komoru - její personální obsazení i široké pravomoci.

Disciplinární komora rozhoduje mimo jiné o sporech předčasně penzionovaných soudců, kteří nebyli přijati zpět do práce, i když soud EU už dříve konstatoval, že zákon upravující soudcům věk odchodu do penze je v rozporu s unijním právem. Varšava loni zákon částečně upravila, ale do práce se mohli vrátit jen někteří penzionovaní soudci.

Polský zákon o odchodu soudců do důchodu je v rozporu s právem EU

Evropa

Komise se v úterý podle Schmita obrátila na svůj právní servis, aby požádal ve věci tohoto orgánu o vydání předběžného opatření. To by mohlo pozastavit jeho činnost komory do doby, než bude její nezávislost na politické moci prověřena.

Podle vlády ve Varšavě je krok komise neopodstatněný. „Komora funguje v souladu s polským právem... Smlouvy o EU vůbec neupravují soudní systémy v jednotlivých členských zemích,” citovala mluvčího kabinetu Piotra Muellera agentura Reuters.

Evropská komise upozornila, že její úterní rozhodnutí nesouvisí s novým zákonem, který minulý měsíc prošel v dolní komoře parlamentu a jehož účelem je podle kritiků umlčet pod hrozbou trestů soudce zpochybňující reformy justice prosazované Právem a spravedlností. "Evropská komise bedlivě sleduje další vývoj," uvedla EK v prohlášení.

Polští poslanci přijali zákon umožňující potrestat rebelující soudce

Evropa

Brusel dlouhodobě vede s Varšavou řízení kvůli justiční reformě, která podle komise podkopává vládu práva v zemi. Soud EU už nařídil Polsku změnit některé kritizované zákony, čemuž však polská vláda vyhověla pouze z části. Místopředsedkyně komise Věra Jourová, podle níž je současný vývoj znepokojující, se na konci ledna chystá vyrazit k jednání do Polska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám