Hlavní obsah

Polská zpěvačka má covid za výmysl, lidé jí i přes stovky mrtvých denně věří

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Jedna z nejznámějších polských zpěvaček Edyta Górniaková dlouhodobě tvrdí, že koronavirus je jen výmysl. Více než 23 000 aktuálně hospitalizovaných a 2117 pacientů ve vážném stavu připojených na respirátory označila „za pouhé statisty“, tedy za nastrčené lidi.

Foto: Profimedia.cz

Edyta Górniaková

Článek

Pandemii Górniaková označila za „jeden nehorázný výmysl“. Dodala, že sama se nikdy nenechá proti covidu-19 očkovat a raději zemře. Polská média k tomu trochu jedovatě podotýkají, že to postrádá logiku, když zpěvačka tvrdí, že koronavirus neexistuje.

Problém je, že značná část polské veřejnosti umělkyni věří, i když její vyjádření mnoho jiných osobností zkritizovalo.

V listopadu už zemřelo víc nakažených než za celý říjen

Domácí

Je mezi nimi i přednosta Infekční kliniky ve Vratislavi, přední odborník na infekční choroby Krzystof Simon, který nedávno přiznal, že kvůli nedostatku respirátorů už musel rozhodovat, kdo přežije a kdo ne. „Písně Edyty Górniakové jsou pěkné, což ale nelze říci o jejích vyjádřeních, že v polských nemocnicích leží statisté,“ uvedl Simon. Zároveň zpěvačku pozval na pohřby lidí, kteří zemřeli nakažení covidem-19, uvedl server wp-pl.

V Polsku se od začátku pandemie nakazilo celkem 772 832 lidí. Ve středu zemřel zatím rekordní počet, 603 infikovaných za den. Celkem je obětí už 11 451.

Polská vláda financuje stožáry a vlajky z peněz na boj s virem

Zahraniční

Górniaková, která má rozsah čtyři oktávy, se prosadila v 90. letech, excelovala v muzikálu Metro. Jako první Polka se v roce 1994 účastnila soutěže Eurovize, kde s hitem To nie ja skončila druhá. Následovaly další hity Jestem kobieta a Dotyk ze stejnojmenného debutového alba. Vydává nejen alba v polštině, ale i anglicky a slaví úspěchy po celé Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám