Hlavní obsah

Polská armáda vyvíjí neviditelný tank

Novinky,
Varšava

Polsko vyvíjí nový tank PL-01, který by měl být takřka neviditelný. Měl by měnit barvu podle pozadí, takže by byl obtížně zjistitelný, uvedla agentura Reuters. Speciální zařízení by mělo měnit i jeho tepelné vyzařování. Tank by měl odpovídat současným standardům, i když je lehčí.

BEZ KOMENTÁŘE: Polská armáda vyvíjí neviditelný tankVideo: OBRUM

 
Článek

„Chtěli jsme udělat krok dopředu a vytvořit přístroj, který by umožnil, aby kontejner  přemísťovaný z místa na místo kopíroval barvu prostředí, vegetace,“ popsal nový způsob ochrany agentuře PAP profesor Adam Januszko z Vojenského institutu strojírenské technologie ve Vratislavi.

Upozornil, že momentálně se využívá jen pasivní kamufláž, kdy se tank natře barvami nejpodobnějšími okolí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jeho tým vyvinul prototyp zařízení, které po umístění na tanku umožňuje, aby měnil barvu. Podle Januszka přístroj přezdívaný chameleon zahrnuje několik prvků: „Oči, mozek a kůži. Okem je profesionální digitální kamera, která poskytuje informace o prostředí. Další částí je počítač, který určuje dominantní barvu prostředí.“

Tank je na povrchu pokryt tzv. elektrochromickými okny, přezdívanými chytré sklo, tedy malými zařízeními, která mění barvu podle napětí. Těmito ploškami by se mohl pokrýt nejen pancíř tanku, ale třeba i velitelské stanoviště nebo zařízení pro čištění vody.

Plochy měnící barvu jsou tvárné, takže mohou pokrýt jakýkoli povrch. V současné době jsou napájeny z baterií, ale mohly by je napájet i solární články.

Vyvíjí i uniformu

Vratislavští experti nyní pracují i na uniformě, která by měnila barvy. Januszko dodal, že aktivní kamufláž se už využívá, ale zatím funguje jen v infračervené oblasti: „Umožňuje modifikovat obraz, který vidí infračervená kamera. To brání kameře, aby viděla skutečnou podobu vojenského zařízení.“

Nový systém pracující ve viditelném spektru zatím funguje jen v prostředí, kde převažují zelená a žlutá barva. “Nyní pracujeme na rozšíření palety barev,“ dodal profesor.

V zemích, kde je příroda a krajina rozmanitá, jako v Indii, je podle něj šest typů kamufláží pro každé prostředí, jedna je do džungle, jiná do pouště nebo skalních útvarů.

Koncept lehkého tanku

Polské Středisko pro výzkum a výboj zbraní OBRUM současně přišlo s konceptem tanku PL-01, jehož součástí je i nový způsob kamufláže. Vyvíjí ho ve spolupráci s britskou zbrojovkou BAE Systems.

Jde o lehký tank o hmotnosti 35 tun (americký M1A2 Abrams váží 60 tun, ruský T-90 48 tun) a je poháněný dieselovým motorem. Přesto je vybaven dnes standardními zbraněmi a nejmodernějšími prvky ochrany.

Foto: Reuters

Irácké síly nasadily u Ramádí i tanky M1 Abrams přesto radikály neporazily

Výzbroj má tvořit 120 mm kanón s hladkou hlavní, umožňující kromě dělostřeleckých granátů odpalovat i řízené protitankové střely. S ním je spřažený kulomet.

V dálkově ovládané věži je další kulomet a granátomet. Tank má být také vybaven řadou senzorů informujících o přilétajících střelách, denním a nočním zaměřovačem a laserovým dálkoměrem.

Pancéřování je keramicko-aramidové a aktivní. Povrch je pokryt látkou pohlcující radarové paprsky. Radarový odraz také snižují hladké plochy zbraně nebo tvar ochrany hlavně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám