Hlavní obsah

Policie ve Francii zadržela stovky studentů. Někteří museli klečet s rukama za hlavou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Napětí ve Francii nepolevuje. Naopak. Policie ve čtvrtek večer zadržela několik stovek studentů, kteří se přidali k protestům takzvaných žlutých vest a podíleli se na mnohdy násilných blokádách škol. V sobotu se očekávají další masivní protesty. Pařížská policie chystá těžkou techniku a uzavře mimo jiné Eiffelovu věž.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Násilné protesty studentů v Toulouse (záběry z 6. prosince)Video: AP

 
Článek

Studentské protesty jsou spjaté se současnou vlnou protivládních demonstrací. Ty odstartovalo takzvané hnutí žlutých vest nespokojené s plánovaným zavedením daně na pohonné hmoty. Studenti se začali masivně zapojovat minulý týden.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Protesty studentů ve FranciiVideo: Reuters

Studentský svaz k protestům vyzval kvůli plánované reformě maturit, středních škol a mechanismu nástupu na vysoké školy. Při protestech docházelo i k násilnostem - u Toulouse kupříkladu hořela škola. [celá zpráva]

Francouzské úřady kvůli obavám z násilí nasadily do ulic tisíce policistů. Ti ve čtvrtek na mnoha především středních školách zasahovali proti studentům. Podle francouzských médií bylo zadrženo přes 700 mladých lidí, často při násilných střetech se strážci pořádku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Žluté vesty blokují přístup k rafinérii na západě FrancieVideo: Reuters

Na studenty mířili zbraněmi

List Le Monde zveřejnil záběry z města Mantes-la-Jolie, ležícího několik desítek kilometrů severozápadně od centra Paříže, na kterých je vidět více než stovka studentů, které policisté se zbraněmi v rukou přinutili klečet či sedět na zemi před školou s rukama za hlavou.

Na video bouřlivě reagovalo mnoho Francouzů na sociálních sítích a v médiích se k němu vyjádřili i někteří politici.

Foto: Bob Edme, ČTK/AP

Protesty ve Francii

„Ty záběry mě šokovaly,” řekl podle deníku ministr školství Jean-Michel Blanquer, podle něhož by policie měla zasahovat proti studentům pouze nutným a odpovídajícím způsobem. Při zásahu bylo podle AFP zadrženo 152 studentů dvou zdejších škol.

Místní policejní prefekt uvedl, že navzdory drsně působícím obrázkům nebyl žádný student zraněn nebo vystaven nepřípustnému zacházení.

Obrněné transportéry v Paříži

Média označují současnou vlnu násilností za nejhorší od protestů z roku 1968.

Úřady kvůli ohlášeným sobotním protestům povolaly do akce 89 tisíc příslušníků pořádkových složek, z toho 8000 jich bude nasazeno v Paříži, kde budou mít k dispozici i 12 obrněných transportérů.

Foto: Bob Edme, ČTK/AP

Studentské protesty ve Francii

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám