Hlavní obsah

Policie oznámila průlom ve vyšetřování miliardové krádeže z Drážďan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drážďany

Vyšetřovatelům loňské miliardové krádeže z muzea v Drážďanech se podařil průlom. Našli důkazy, které by mohly vést k pachatelům loupeže století, napsal server Morgenpost.de s odvoláním na informace drážďanského státního zástupce.

Foto: Sebastian Kahnert, ČTK/AP

Rezidenční palác v Drážďanech, kde se nachází klenotnice Zelená klenba

Článek

Policisté prohledali internetovou kavárnu v berlínské čtvrti Neukölln a byt zaměstnance. Na obou místech zajistili množství důkazů. „Předpokládáme, že muž byl v kontaktu s pachateli,“ uvedl mluvčí zastupitelství. Vyšetřovatelé se domnívají, že jim prodal několik SIM karet registrovaných na fiktivní osoby, popřípadě je dal k prodeji do kavárny.

Uvedené SIM karty byly údajně použity pachateli ke komunikaci během přípravy a provedení loupeže. Státní zastupitelství neposkytlo žádné podrobnosti o něm ani o tom, jak se vyšetřovatelé dostali na jeho stopu. Nyní doufají, že vyhodnocení dokumentů, mobilních telefonů a úložného materiálu povede k těm, kteří si SIM karty koupili.

Miliardová loupež v drážďanské klenotnici: Policie zveřejnila portrét podezřelého

Evropa

Následovala razie v berlínské provozovně, která polepuje karoserie automobilů fóliemi. Policie se domnívá, že si zde strůjci krádeže nechali pozměnit vzhled auta, které při útěku použili a následně zapálili. Majitele firem nepovažují policisté za podezřelé, ale za svědky, neboť podle nich o plánech pachatelů nevěděli.

Jestli lupiče z Drážďan zajímaly jen zlato a diamanty, klenoty už nikdy nikdo neuvidí

Evropa

Krádež v drážďanské historické klenotnici Grünes Gewölbe (Zelená klenba) se odehrála v noci na 25. listopadu. Dva zloději se vloupali do muzea zamřížovaným oknem. Do vitríny s nejcennějšími exponáty vytloukli sekerou tři díry a ukradli asi 20 barokních šperků. Na dopadení pachatelů byla vypsána odměna 500 tisíc eur (asi 13,4 milionu korun).

Zlodějům v Drážďanech stačilo k miliardové krádeži jednoduché nářadí

Evropa

Osud lupu je stále nejasný a kvůli neprodejnosti šperků se mnozí odborníci obávají, že pachatelé drahokamy vytrhají a drahé kovy roztaví, aby předměty mohli rozprodat.

Reklama

Výběr článků

Načítám