Hlavní obsah

Polibek po výhře nebyl protestem proti zákonu o homosexualitě, brání se ruské atletky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V západním tisku se objevily spekulace, že polibek vítězných členek ruské štafety na 4x400 metrů byl protestem proti ruskému homofobnímu zákonu. Obě atletky se ale takovému tvrzení rozhořčeně brání.

Ruské atletky jsou znechucené reakcemi, které vyvolal jejich polibek po vítězství ve štafetěVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Když ruská ženská štafeta v sobotním finálovém běhu na 4x 400 metrů zvítězila, políbily se nadšené běžkyně Julija Guščinová a Xenija Ryžovová na ústa, což je v Rusku mezi blízkými přítelkyněmi běžné. Nyní jsou prý znechuceny, že neopodstatněné spekulace o smyslu jejich polibku zastínily jejich skvělý běžecký úspěch.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Xenija Řyžovová se líbá s Tatjanou Firovovou

„Žádný politický motiv v tom nebyl,“ hájí se Ryžovová. „Místo aby sportovcům blahopřáli, rozhodli se (západní) novináři nejen urazit Juliji, ale celou ruskou atletickou federaci. Vždyť jsme obě vdané!“

Guščinová a Ryžovová nechtěly ani na naléhání novinářů kontroverzní zákon komentovat. Tohoto úkolu se již dříve ujala mistryně světa ve skoku o tyči, Ruska Jelena Isinbajevová. Prohlásila, že pokud by homosexuálové prováděli „všechny ty věci“ na ulici, tak by se o ruský národ začala bát. Později výrok dementovala s tím, že ho novináři nepochopili.

Ruské veřejnosti se zákon líbí

Ruský tisk i velká část veřejnosti jejich vysvětlení přijaly s uspokojením. Zákon o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží, který vstoupil v platnost letos v červnu, má podle průzkumů v konzervativní ruské veřejnosti velkou podporu. Propagování „netradičních sexuálních vztahů“ mezi mládeží trestá pokutou či vězením, v případě cizinců vyhoštěním.

Tento osud mohl podle organizátorů moskevského mistrovství potkat dvě švédské atletky, výškařku Emmy Greenovou-Tregarovou a sprinterku Moy Hjelmerovou, které si na protest proti ruskému homofobnímu zákonu natřely nehty duhovým lakem. Později na nátlak Mezinárodní atletické federace protest ukončily a vrátily svým nehtům původní podobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám