Hlavní obsah

Poláci mají doma stále více střelných zbraní

Právo, Pavol Minárik

Množství střelných zbraní v rukou soukromých osob v Polsku výrazně roste. Zatímco v roce 2015 vlastnili Poláci 391 tisíc kusů revolverů či pušek, do konce prosince 2020 jejich počet stoupl o polovinu čili na 588 tisíc.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jen loni přibylo v rukou obyvatelstva 36,4 tisíce exemplářů střelných zbraní, napsal list Rzeczpospolita dle policejních statistik. Z údajů policie ale nevyplývá, jaký druh zbraní kupují nejčastěji.

Část obyvatelstva si kupuje střelné zbraně proto, že si to prostě může dovolit
bezpečnostní expert

Deník u prodejců zbraní zjistil, že „v posledních letech převažuje zájem o revolvery nad loveckými puškami, které si stejně jako jiné střelné zbraně mohou obstarat lidé splňující zákonem stanovené podmínky“. Podle prodejců „počty zakoupených zbraní lámou všechny dosavadní rekordy“.

Použití mívá osudové dopady, varuje expert

„Vlastnictví zbraní Poláci obecně považují za symbol svobody a nezávislosti. Proto lze jejich držení v podmínkách neustále se měnící vnitřní i mezinárodni situace spojovat s bezpečností státu a obyvatelstva,“ řekl advokát Adrzej Turczyn, popularizátor střelných zbraní.

Polsko plánuje penze pro psy a koně ve státních službách

Koktejl

Důvody, proč si Poláci častěji pořizují střelné zbraně, jsou dle bezpečnostního experta Jerzyho Dziewulského různé. Řadí mezi ně i zlepšující se finanční situaci společnosti.

„Část obyvatelstva si kupuje střelné zbraně proto, že si to prostě může dovolit. Jejich držení, hlavně revolverů, které se dají využít i při osobní ochraně, však vyžaduje zásadní změnu v myšlení. Tasení zbraně bývá bohužel často rychlejší než myšlení, což mívá fatální následky,“ upozornil Dziewulski, v minulosti velitel protiteroristického komanda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám