Hlavní obsah

Poláci hromadně zneužívají mezeru ve slovenském zdravotním systému

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Až 3675 Poláků se zdravotním pojištění na Slovensku platí jen symbolické odvody, ale nechává si proplácet léčbu za tisíce eur. Slovenský deník Hospodárske noviny poukázal na to, že Poláci tímto způsobem využívají mezeru ve slovenských zákonech.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Deset nejdražších Poláků stálo například zdravotní pojišťovnu Dôvera 174 tisíc eur (přes 4,5 miliónu Kč). Dôvera doposud proplatila Polákům léčbu v celkové výši přes milión eur (přes 26 miliónů Kč). Poláci se přitom dávají ošetřovat většinou doma. Využívají totiž zákon, který na Slovensku stanovuje minimální částku povinných odvodů do zdravotního pojištění pouze živnostníkům a pro zaměstnance to neplatí.

Poláci proto na Slovensku zakládají firmy, kde fiktivně zaměstnávají své krajany například na 40 hodin měsíčně za symbolickou mzdu a platí za ně zdravotní odvody ve výši jen několik centů. Mají však nárok na plnohodnotnou zdravotní péči. Tu jim slovenské zdravotní pojišťovny musí zajistit i v cizině.

Vláda chce situaci změnit

Hospodárske noviny uvedly příklad, když zaměstnankyně firmy Spacey s polským jednatelem, odpracovala na Slovensku loni v červenci jednu hodinu, když v Nitře roznášela letáky. Za tuto práci dostala plat ve výši 1,88 eura (48 Kč) a do zdravotní pojišťovny na základě této mzdy odvedla pouze 8 centů (2 Kč). Zdravotní péči však mohla čerpat v plné výši i v zahraničí.

Finanční ředitel zdravotní pojišťovny Dôvera Radomír Vereš vyjádřil pochybnosti nad tím, proč by někdo z Katovic jezdil do Nitry roznášet letáky, když cestovné je vyšší než výdělek. Dalším příkladem je společnost, která zaměstnává 59 lidí a do zdravotního pojištění za ně odvádí pouze 17,11 eura (444 Kč).

Slovenští živnostníci přitom odvádějí do zdravotního pojištění minimálně 55 eur (1430 Kč) měsíčně. V případě zaměstnance činí průměrné zdravotní odvody přes 100 eur (2600 Kč) měsíčně. Stát však zrušil minimální zdravotní odvody pro zaměstnance. „Myšlenka to možná nebyla špatná, jen nebyla domyšlena do všech důsledků. Chtěli omezit bariéry v přístupu k zaměstnání, na druhé straně umožnili různým spekulantům, aby systém zneužili,“ dodává Vereš.

Slovenská vláda proto ve středu schválila novelu zákona, která pro zahraniční pojištěnce zavede povinnost uvádět výdělky získané mimo území Slovenska. Na základě toho jim budou stanoveny zdravotní odvody.

Reklama

Výběr článků

Načítám