Hlavní obsah

Pohyb není zločin, demonstrovali lidé v Maďarsku za otevření hranic pro migranty

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Ve městě Röszke nedaleko srbsko-maďarské hranice se v sobotu konala protivládní demonstrace. Několik desítek lidí žádalo změnu migrační politiky vlády premiéra Viktora Orbána a otevření hranic.

Foto: MTI, .

Protestující žádali otevření hranice

Článek

Maďarští policisté zabránili demonstrantům v postupu přímo k hranici. Účastníci akce prošli obcí Röszke a u hranic je zadržel kordon policistů.

Mladí lidé měli v rukou transparenty s nápisy jako „Otevřete hranice“ nebo „Pohyb není zločin“.

Foto: MTI, .

Protest v obci Röszke

V roce 2015 v čase vrcholící migrační krize postavila Orbánova vláda bariéru na 175 kilometrů dlouhé srbsko-maďarské hranici. V těchto dnech se dokončuje druhá line bariéry.

Maďarsko rovněž zpřísnilo podmínky udělování azylu. Migranti mohou požádat o azyl přímo na hranicích a na rozhodnutí musí počkat v tzv. tranzitních zónách. Maďarské úřady tím zcela zamezily pohyb migrantů ve vnitrozemí.

Změna volebního systému

Protivládní demonstrace se v sobotu konala rovněž v Budapešti. Řečníci zde vyzvali ke změně volebního systému. Po sérii protivládních protestů zvažují jejich organizátoři založení hnutí, které by se mohlo zúčastnit parlamentních voleb v roce 2018.

Foto: MTI, .

Sobotní protivládní demonstrace v Budapešti

Premiér Orbán v diskusním pořadu rozhlasové stanice Kossuth v neděli zdůraznil, že co se týče bezpečnosti obyvatelů Maďarska, neexistuje žádný pardon. Z podněcování protivládních demonstrací opětovně obvinil amerického miliardáře maďarského původu George Sorose.

Reklama

Výběr článků

Načítám