Hlavní obsah

Pohřeb baronky Thatcherové vyšel na 110 miliónů korun

Londýn

Britští daňoví poplatníci zaplatili za pohřeb bývalé premiérky Margaret Thatcherové 3,6 miliónu liber (přes 110 miliónů korun). O nákladech informovala televize Sky News s odvoláním na úřad předsedy britské vlády. Poslední rozloučení se odehrálo minulou středu v londýnské katedrále sv. Pavla. Dorazilo na něj zhruba 2300 hostů, včetně královny Alžběty II.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Rakev s Margaret Thatcherovou přinášejí do katedrály sv. Pavla v Londýně.

Článek

Jak uvedl úřad premiéra Davida Camerona, rodina Margaret Thatcherové na některé výdaje přispěje, například na květiny či pracovníky pohřební služby.

Největší částku, a to dva milióny liber (asi 61 miliónů korun), představovaly peníze pro policisty, kteří museli být v den pohřbu navíc ve službě. Půl miliónu liber stála samotná ceremonie v katedrále spolu s následnou recepcí v sídle londýnského starosty Mansion House a také rozeslání pozvánek na pohřeb.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rozloučení s Margaret Thatcherovou v katedrále sv. PavlaVideo: Reuters

Podle mluvčího britského premiéra Jeana-Christopha Graye jde o odhadované částky, nicméně od těch konečných se příliš lišit nebudou. Organizace pohřbu vyvolala ve Spojeném království vzrušené debaty, stejně jako celý politický odkaz expremiérky. Nešlo sice o státní pohřeb, nicméně okázalé rituály "reprezentativního" ceremoniálu s vojenskými poctami ho velmi připomínaly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rakev s Margaret Thatcherovou projíždí Londýnem, ke katedrále sv. Pavla přijela královna Alžběta II.Video: Reuters

Podle kritiků byl smuteční obřad příliš velkolepý a nákladný. Zprvu náklady kritizovali především protithatcherovští aktivisté, později se ale začali přidávat i někteří opoziční politici. Například bývalý labouristický ministr obchodu Peter Mandelson kritizoval "kvazistátní pohřeb" a řekl, že "Margaret Thatcherová nebyla (Winston) Churchill".

Baronka Thatcherová zemřela 8. dubna v Londýně, bylo jí 87 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám