Hlavní obsah

Podle Sloty se koberec s mapou Velkého Uherska bagatelizuje

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Pokud by německé předsednictví Evropské unie umístilo na koberci v budově, kde se na summitech schází lídři 27 členských zemí unie, mapu Třetí říše, způsobilo by to globální politickou krizi. Tvrdí to předseda Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota.

Článek

„Když Maďarsko umístí na koberec mapu Velkého Uherska, všichni to bagatelizují,“ dodal.

Slota tvrdí, že proti mapě Třetí říše by šli protestovat jako první samotní Němci, ale Maďarům podle předsedy SNS asi podobná provokace nevadí. „Rakousko-Uhersko bylo přitom žalářem národů a speciálně Uhersko se po rakousko-uherském vyrovnání snažilo o likvidaci nemaďarských národů,“ uvedl Slota.

Maďarsko, jako předsedající země EU, umístilo v budově Rady Evropské unie v Bruselu koberec o rozloze 202 metrů čtverečních, na němž jsou zobrazeny symboly maďarských dějin, včetně mapy Rakousko-Uherska. Součástí tehdejšího Uherska bylo i dnešní Slovensko, část Rumunska, Ukrajiny, Chorvatska a Srbska.

Mluvčí maďarského předsednictva EU Márton Hajdu odmítl spojování symbolů na koberci s politikou současné vlády v Budapešti. Podle rakouské europoslankyně Ulrike Lunacekové je mapa velmi nacionalistická. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám