Hlavní obsah

Podle dezinformátorů vakcína zničila ženě nohu, přitom dostala placebo

Novinky, jem

Zatímco farmaceutické společnosti horečnatě pracují na vývoji vakcíny proti koronaviru, dezinformátoři chrlí do světa hoaxy, jejichž cílem je podlomit důvěru lidí v očkování. Jak to funguje, ukázala britská stanice BBC na jednom z vyvrácených hoaxů ze Spojených států.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Vakcína proti covidu-19 od Pfizeru/BioNTechu. Ilustrační foto.

Článek

Aktivisté bojující proti očkování rozšířili po internetu snímky kožního defektu na patách jisté Patricie z Texasu. Přidali tvrzení, že se zúčastnila testování vyvíjené vakcíny a takto dopadla.

Třicátnice Patricia se podle informací BBC testování sice skutečně zúčastnila, byla ale v kontrolním vzorku dobrovolníků, který dostal placebo. Konkrétně dvě injekce solného roztoku. Rozsáhlý kožní defekt na patách proto s účastí na testování vakcíny společností Pfizer a BioNTech nemůže mít nic společného.

Internetoví aktivisté ale mají opačný názor. Snímky Patricie z Texasu bez jejího souhlasu rozesílají jako odstrašující příklad.

Příběh se začal odvíjet poté, co jeden z Patriciiných příbuzných s jejím souhlasem umístil snímky na stránky projektů ucházejících se o finanční podporu veřejnosti. Cílem bylo vybrat prostředky na další případné léčebné výlohy. Patricia totiž kvůli zdravotním potížím musela přestat chodit do práce. Její pojistka v americkém systému soukromého zdravotního pojištění jí léčbu nekryla.

Háček byl v tom, že příbuzný k výzvě přidal také informaci, že se Patricia účastnila testování vakcíny.

Její problémy přitom mají úplně jinou příčinu, než tvrdí někteří anonymní uživatelé internetu. Potíže začala pociťovat na konci října po procházce s manželem. Choť ji uklidňoval, že jde o otlačeninu z boty. Defekt se ale rozšiřoval a začalo být jasné, že z boty to nebude.

Navíc se objevil i na druhé noze. Lékaři proto začali pátrat po možné příčině a uvažovali i o tom, že mohly problémy pacientky zapříčinit právě testy vakcíny. Jejich podezření však vyvrátil fakt, že byla Patricia ve skupině, jíž bylo podáno placebo. Potvrdila to sama firma Pfizer, která kvůli mimořádným okolnostem tohoto případu porušila jinak platné pravidlo, že účastníci testů se nemají dozvědět, zda byli ve skupině, jež obdržela testovaný preparát či placebo. BBC napsala, že se jí tvrzení, že žena skutečně dostala jen placebo, podařilo nezávisle ověřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám