Hlavní obsah

Podezřelé z útoku v Londýně vychovávali pěstouni, kteří dostali vyznamenání od královny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Oba mladíky, podezřelé z pátečního teroristického útoku v Londýně, vychovávali stejní pěstouni. Jedná se o manželský pár Penelope a Ronalda Jonesovy, který obdržel ocenění od britské královny Alžběty II. za příkladnou péči o více než dvě stovky dětí především z oblasti Blízkého východu.

Foto: Lewis Whyld, ČTK/AP

Britská královna Alžběta II. (vlevo) předává Řád britského impéria Penelope a Ronaldu Jonesovým za jejich dlouholetou pěstounskou péči o děti především z Blízkého východu (archivní snímek z února 2010).

Článek

Jonesovi obdrželi v roce 2009 Řád britského impéria, který jim v únoru následujícího roku předala sama královna Alžběta II. Vůbec první dítě do pěstounské péče převzali už v roce 1970.

Soused Jonesových řekl agentuře Reuters, že policie byla u pěstounů v posledním měsíci už několikrát. „Vždycky vám přijde na mysl, že děti pěstounů budou mít trochu potíže, ale nenapadne vás zrovna terorismus,” řekl Stephen Griffiths.

Staršímu zadrženému, kterého policie spojuje s pátečními útoky, je jedenadvacet let, mladšímu osmnáct.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cestující natočili ve stanici Parsons Green hořící kbelík v tašce ve vagónu metraVideo: Sylvain Pennec, AP

Starší z podezřelých, kterého televize Sky a další britská média označují jménem Yahyah Farroukh, navštěvoval v letech 2013 až 2015 střední školu West Thames, kde se učil anglicky.

Farroukha zadržela policie poté, co mu skončila služba v restauraci rychlého občerstvení Aladdin’s Fried Chicken v Hounslowu.

Mladíci byl zadrženi na základě zákona o terorismu, jsou ve vazbě a policie je vyslýchá. Ministryně vnitra Amber Ruddová uvedla, že vyšetřování „dobře pokročilo“. Při atentátu bylo zraněno třicet lidí, nikdo vážně, protože bomba nevybuchla celá. K útoku se přihlásil Islámský stát, aniž by však dodal jakékoli podrobnosti. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám