Hlavní obsah

Pod Gerlachem zahynuli tři polští horolezci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Tragicky skončilo pátrání po třech polských horolezcích, kteří se v pátek ztratili pod Gerlachovským štítem ve Vysokých Tatrách. Web tvnoviny.sk informoval, že je v neděli záchranáři našli bez známek života.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Poláci vyrazili na Gerlach ještě v pátek, ale do večera se nevrátili. V sobotu je hledali slovenští i polští horští záchranáři, do záchranné akce se zapojil také vrtulník, ale pátrání bylo neúspěšné. „Navzdory velké snaze záchranářů bylo pátrání neúspěšné a nezvěstné osoby se nenašly,“ uvedla v sobotu večer Horská záchranná služba.

Už v pátek večer se polským horolezcům nešlo dovolat, ale lokalizace mobilů ukázala, že jsou stále v horách. Tři horští záchranáři vyrazili ještě v pátek v noci ze Sliezskeho domu pod Batizovskou próbu, ale horolezce nenašli. V noci byl v Tatrách silný mráz, kdy teploty dosahovaly až mínus dvacet stupňů.

Osudná chyba horolezce v Tatrách. Měl pod sebou 200 metrů a odjistil se

Evropa

Tísňovou linku kontaktoval v pátek večer kamarád horolezců, který se s nimi měl sejít večer v Tatranské Polianke. „V posledním telefonickém kontaktu v pátek dopoledne mu řekli, že vystupují Batizovskou próbou, ale kvůli náročným povětrnostním podmínkám jim to bude trvat déle, než měli původně naplánováno. Po páté hodině odpoledne chtěli být dole. K autu však nepřišli ani do půlnoci a jejich kamarád požádal o pomoc,“ uvedli horští záchranáři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám