Hlavní obsah

Počet žádostí o azyl v Rakousku a Německu klesl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet žádostí o azyl v Rakousku masivně klesá, napsal ve čtvrtek server Der Standard. V prvním čtvrtletí letošního roku bylo podle informací ministerstva vnitra podáno 5011 žádostí. To je o 40 procent méně než ve stejném období loňského roku. Pokles v počtu podaných žádostí zaznamenalo také Německo, i když nejde o tak razantní změnu. O mezinárodní ochranu požádalo v meziročním srovnání o deset procent méně lidí.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Skupina Syřanů na cestě do západní Evropy

Článek

Žádost o azyl do dubna podalo kolem 5000 lidí, a jejich počet by tak podle odhadů mohl být letos nejnižší od roku 2011. V době vrcholící migrační krize, tedy v roce 2015, žádalo v Rakousku o mezinárodní ochranu za rok přes 83 tisíc lidí.

Nejsilnější skupinou jsou Syřané. Za první čtyři měsíce letošního roku podalo žádost 1241 lidí. Je to ale o 52 procent méně než ve stejném období loňského roku.

Druhou nejsilnější skupinou jsou Afghánci se 768 žádostmi, což je pokles o 45 procent.

Výrazně ovšem roste počet žádostí o azyl u lidí, kteří pocházejí ze zemí, kde nehrozí válečný konflikt. Jsou to například Gruzínci (238 žádostí), což je 65procentní nárůst.

Stejný vývoj i v Německu

Podobný vývoj zaznamenalo Německo. Od ledna do dubna letošního roku požádalo v Německu o azyl téměř 55 tisíc lidí. Je to o deset procent méně než ve stejném období loňského roku. Nejvíce migrantů do země nadále přichází ze Sýrie z Íránu, Iráku, Nigérie a Afghánistánu.

V dubnu německé úřady rozhodly o více než 20 tisících žádostech. Uprchlický status byl přiznán jen 16 procentům žadatelů. Dalších 12 procent dostalo takzvanou subsidiární, tedy časově omezenou ochranu.

Reklama

Výběr článků

Načítám