Hlavní obsah

Po zemětřesení v Itálii musí statici zkontrolovat 200 000 budov

– Řím • Aktualizováno

Po několika silných zemětřeseních, která postihla minulý týden střední Itálii, budou muset statici v regionech Umbrie a Marche zkontrolovat na 200 000 budov. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na místní úřady. I v noci na středu zaznamenali seizmologové další menší otřesy země. Do svých domovů se podle agentury ANSA nyní nemůže vrátit asi 22 000 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Škody po zemětřesení na leteckých záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Při zemětřeseních z minulého týdne, z nichž to nedělní bylo intenzitou 6,5 stupně Richterovy škály nejsilnější za více než 30 let, byly poškozeny obytné domy, řada památek, ale i škol. Podle civilní obrany bude trvat minimálně dva týdny, než budou zkontrolovány školní budovy v postiženém regionu.

Ohrožena je i zemědělská výroba, a to zejména v oblasti kolem městečka Norcia (Nursie), u něhož bylo epicentrum otřesů a které proslulo výrobou uzenin. Poškozeny byly totiž i hospodářské budovy. "Pokud okamžitě neobnovíme provoz, naši zaměstnanci odejdou a budoucnost tohoto regionu bude ve hvězdách," řekl mluvčí tamních zemědělců.

Foto: ČTK/AP

Zkáza ve vesnici Pretare

Někteří chovatelé dobytka i přes riziko zřícení budov pokračují v práci, někde bylo navíc poškozeno i vodovodní potrubí či rozvody elektrické energie, takže chovatelé nemají tekoucí vodu a elektřinu. Sdružení zemědělců Coldiretti se obává, že někteří chovatelé budou muset svá zvířata utratit.

Rozsah škod zatím není přesně vyčíslen, vláda ale již poslala do postižených obcí 40 miliónů eur (asi 1,08 miliardy korun) okamžité pomoci. Italský premiér Matteo Renzi podle informace agentury APA pověřil šéfa protikorupčního úřadu Raffaela Cantoneho, aby dohlédl na rozdělování peněz na rekonstrukci. Po zemětřeseních, která Itálii postihla v předchozích letech, se totiž objevily informace o zneužití finanční pomoci postiženým oblastem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám