Hlavní obsah

Po koronavirovém útlumu opět sílí migrace. Na Sicílii míří loď s 200 lidmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Sicílii míří loď německé neziskové organizace Sea-Watch, která v minulých dnech zachránila ve Středozemním moři 211 migrantů. Italské úřady jí povolily zakotvit v přístavu Porto Empedocle.

Foto: Reuters

Loď organizace Sea Watch

Článek

Migranti se na pevninu dostanou až poté, co kvůli koronavirové epidemii stráví povinnou dvoutýdenní karanténu na palubě trajektu Moby Zaza.

Loď Sea-Watch 3 by měla do Porto Empedocle dorazit během soboty. V sobotu večer dorazila do jiného sicilského přístavu Pozzallo italská loď Mare Jonio neziskové iniciativy Mediterranea, která měla na palubě 67 migrantů.

Jak korona slábne, tak migrantů přibývá

Koronavirus

Do záchranných operací na moři se chystá po třech měsících přestávky vynucené propuknutím pandemie nemoci covid-19 pustit i loď Ocean Viking, kterou provozuje organizace SOS Méditerranée. Vyplutí z přístavu v Marseille, původně plánované na sobotu, ale překazilo nepříznivé počasí, napsala agentura AFP. Posádka nyní plánuje, že se na moře vydá v pondělí.

Z Libye letos vyplulo o 120% víc lidí

Podle dat Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR) letos do půlky do května vzrostl počet lidí, kteří z Libye vyplouvají směrem do Evropy o 120 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Letos z libyjských břehů vyplulo přes 8300 migrantů, loni to bylo zhruba 3700. Celkem se letos přes moře do některé z evropských zemí přeplavilo přes 22 tisíc lidí, téměř polovina z nich mířila do Řecka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám