Hlavní obsah

Po 288 dnech hladovky zemřela v Turecku 28letá zpěvačka

– Ankara

V Turecku po 288 dnech protestní hladovky zemřela v pátek zpěvačka Helin Böleková, členka populární folkové skupiny Grup Yorum. Uvedla to agentura AP.

Foto: Facebook/Helin Bölek

Helin Böleková

Článek

Osmadvacetiletá hudebnice zahájila hladovku v době, kdy byla loni ve vězení kvůli údajnému napojení na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK). Protestovala tak proti perzekuci členů skupiny a proti zákazu vystupovat, který těleso dostalo už v roce 2016.

Böleková a její kolega z kapely Ibrahim Gökçek přestali přijímat potravu poté, co skončili na mřížemi kvůli vyšetřování údajných styků s PKK. Ta vede ozbrojený boj za kurdskou autonomii a turecká vláda, ale také Evropská unie a Spojené státy ji považují za teroristickou organizaci. Z vězení vyšli loni v listopadu, ale s hladovkou ani poté neskončili. Jejich cílem bylo, aby byli propuštěni i zbývající členové skupiny a aby skupina známá svými protestsongy mohla opět vystupovat.

Oba hudebníci byli 11. března násilně převezeni do nemocnice, ta je ale musela po týdnu propustit poté, co odmítli jakoukoli léčbu. Podle Tureckého sdružení pro lidská práva (IHD) se snažili turečtí aktivisté přimět turecké úřady, aby na požadavky umělců přistoupily.

Náměstek ministra vnitra však prý na schůzce řekl, že řešení bude možné hledat teprve poté, co hudebníci hladovku ukončí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám