Hlavní obsah

Plyn před explozí v prešovském paneláku unikal přes půl hodiny. Chybovali dělníci

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Prešov

Déle než půl hodiny unikal plyn před pátečním osudným výbuchem a následným požárem panelového domu v Prešově, uvedl slovenský deník Korzár. Obviněni byli tři dělníci, kteří při vrtání na chodníku před budovou zápach plynu ucítili, úřady ale na jeho únik včas neupozornili. Podle médií existuje podezření, že k výbuchu plynu došlo v souvislosti s porušením jeho vedení při výkopových pracích.

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila okamžik výbuchu v paneláku v PrešověVideo: Zdroj: Reštaurácia AL Dente, Mukačevská ulice, Prešov

 
Článek

Vyšetřovatelé zveřejnili informace o tom, co předcházelo výbuchu, který si vyžádal sedm obětí a jednu nezvěstnou osobu. „Tři dělníci vrtali na parkovišti a chodníku před zmíněnou bytovkou, když kolem 11.30 hodin ucítili zápach plynu. Dělníci měli upozornit obyvatele bytovky, aby si otevřeli okna, aby se plyn odvětral. Ve 12.12 hodin došlo k výbuchu,“ uvedl deník Korzár.

Dělníci otevřeli také šachtové poklopy před domem, aby plyn mohl unikat. „Půl hodiny však nikdo nezavolal plynaře ani policii. Na tísňovou linku 158 volal jeden z obviněných dělníků až ve 12.10 hodin,“ dodal list.

Kvůli výbuchu paneláku v Prešově jdou tři lidé do vazby, část domu se zbourá

Evropa

Tři dělníci jsou obviněni z toho, že od proražení potrubí neprovedli relevantní opatření a spoléhali se na to, že se plyn odvětrá. „Nekontaktovali tísňové linky a neupozornili ani obyvatele, aby opustili nebezpečný prostor,“ napsal deník Korzár.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zřícené schodiště po výbuchu v domě v PrešověVideo: Mestskí Hasiči Lipany, AP

Dělníci se obhajují tím, že postupovali podle plánů o plynových potrubích v okolí, které asi nejsou přesné. „Stále není jasné, jak konkrétně plyn unikal v prostorech bytového domu a jak došlo k jeho vznícení,“ zdůraznil list.

Foto: AP

Záběry na vyhořelý panelák v Prešově ze sobotního dopoledne

Z přečinu všeobecného ohrožení byli obviněni dělníci Ján R. (31), Marek T. (29) a jeho bratr Ondrej T. (28) z města Gelnica. V pondělí na ně byla uvalena vazba a hrozí jim až deset let vězení. Všichni podali stížnost, o níž bude rozhodovat krajský soud.

Osmého mrtvého se najít nepodařilo. Exploze na Slovensku má zatím sedm obětí

Evropa

„Vyšetřování pokračuje a není vyloučeno, že počet obviněných nebude konečný. Policie prověřuje další osoby a jejich případný podíl na tragickém výbuchu,“ uvedl Korzár. Dělníci prorazili plynové potrubí vedoucí k domu číslo 7 při provádění řízeného mikrotunelového vrtu s cílem uložení chráničky elektrického nízkonapěťového vedení.

Technika na demolici paneláku v Prešově už míří na Slovensko z České republiky. Ve středu to potvrdila primátorka Prešova Andrea Turčanová. „Česká republika vyslala i policisty, kteří doprovázejí nadrozměrný náklad na hranice a pak bude pokračovat slovenská strana, aby se stroj dostal na místo demolice včas a rychle,“ řekla Turčanová.

Foto: Policie SR

Fotografie trosek zničeného domu po výbuchu v Prešově

Reklama

Výběr článků

Načítám