Hlavní obsah

Plujte s námi do Itálie, lákali pašeráci migranty na Facebooku. Cena 100 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Pašeráci migrantům na Facebooku nabízeli cestu z Turecka přes Itálii místo trasy přes Řecko, kde jim hrozí deportace. Informoval o tom deník The Guardian. Před tím, že se kvůli dohodě EU s Tureckem o vracení migrantů může zvýšit příliv syrských uprchlíků do Itálie, už Řím varoval dříve.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Plavba se koná v sobotu z Mersinu do Itálie na obchodní lodi 110 metrů dlouhé, vybavené jídlem, vodou, záchrannými vestami a léky," citoval list Guardian inzerát, který se objevil na Facebooku, ale posléze zmizel.

Cesta z tureckého Mersinu do Itálie byla nabízena za 4 tisíce dolarů (přes 95 tisíc korun) za osobu, což je asi čtyřikrát více, než stála cesta do Řecka.

Facebook příspěvek smazal a snaží se autora inzerátu identifikovat. Pašeráci dosud přepravovali uprchlíky z Turecka do Evropy zejména přes řecké ostrovy v Egejském moři.

Očekává se ale, že od pondělí Řecko začne vyhošťovat běžence zpět do Turecka na základě dohody EU s Tureckem. Ta předpokládá, že uprchlíci, kteří připlují z Turecka a v Řecku nedostanou azyl, budou vráceni do Turecka. Za každého Syřana mezi nimi má EU přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl. [celá zpráva]

Letos už 19 tisíc migrantů, většina z Nigérie

Za první tři měsíce letošního roku připlulo podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) do Itálie přes Středozemní moře téměř 19 tisíc migrantů, což je více než dvojnásobek ve srovnání se stejným obdobím roku 2015. [celá zpráva]

Nicméně většina migrantů používajících středomořskou cestu do Itálie zatím nadále pochází ze subsaharské Afriky a na této trase dosud nebyl zaznamenán zvýšený počet Syřanů, Afghánců či Iráčanů. Nejvíce migrantů (17 procent), kteří letos připluli do Itálie, pocházelo z Nigérie, asi 15 procent bylo z Gambie.

Reklama

Související články

Polsko nepřijme uprchlíky, bojí se atentátů

Po teroristických útocích v Bruselu nevidí Polsko v této chvíli možnost přijetí migrantů na svém území, uvedla ve středu v rozhovoru pro televizi Superstacja...

Italové zachránili z moře 1361 migrantů

Italská pobřežní stráž ve středu zachránila 1361 migrantů z lodí a gumových člunů, kteří se snažili dostat ze severní Afriky do Evropy. Informovala o tom...

Výběr článků

Načítám