Hlavní obsah

Italové zachránili z moře 1361 migrantů

– Řím

Italská pobřežní stráž ve středu zachránila 1361 migrantů z lodí a gumových člunů, kteří se snažili dostat ze severní Afriky do Evropy. Informovala o tom agentura Reuters. Za poslední tři dny přitom z vod u italského pobřeží dostali záchranáři na pevninu už na 3700 uprchlíků.

Foto: Reuters

Migranti zachránění Italy

Článek

Počet migrantů prchajících z Afriky za lepším životem do Evropy bude podle agentury Reuters v příštích týdnech zřejmě narůstat v důsledku teplejšího počasí. Toho budou podle ní ve snaze dosáhnout vyšších zisků využívat pašeráci k většímu verbování lidí k cestě přes moře.

Italské úřady rovněž varovaly, že nedávná dohoda EU s Tureckem o vracení migrantů může zvýšit příliv syrských uprchlíků přes Libyi do Itálie.

Podobné obavy vyvolává již několik týdnů také uzavření takzvané balkánské migrační trasy, po níž loni přišlo do Evropy přes milión běženců.

Nejde o válečné uprchlíky

Podle agentury Reuters nicméně většina migrantů používajících středomořskou cestu do Itálie nadále pochází ze subsaharské Afriky a na této trase zatím nebyl zaznamenán zvýšený počet Syřanů, Afghánců či Iráčanů.

Za první tři měsíce letošního roku připlulo podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) do Itálie ze severní Afriky asi 14 500 migrantů, což je více než dvojnásobek ve srovnání se stejným obdobím roku 2015.

Tři čtvrtiny běženců, kteří od letošního ledna připluli do Itálie, byli muži. Nejvíce (17 procent) migrantů pocházelo z Nigérie, asi 15 procent bylo z Gambie.

Reklama

Související články

Polsko nepřijme uprchlíky, bojí se atentátů

Po teroristických útocích v Bruselu nevidí Polsko v této chvíli možnost přijetí migrantů na svém území, uvedla ve středu v rozhovoru pro televizi Superstacja...

Výběr článků

Načítám