Hlavní obsah

Plechovky s kyslíkem jako „zázračný lék“

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na polském trhu se objevil koncentrovaný kyslík v plechovkách, který prodejci nabízejí jako „zázračný lék“ na covid-19. Protože v Polsku každý den padají rekordy v počtu infikovaných i obětí koronaviru, lidé v panice i v naději, že jim v případě ohrožení zachrání život, nakupují tento „zázrak“ ve velkém, informoval server natemat.pl.

Foto: Profimedia.cz

Kyslíková dýchací maska. Ilustrační foto

Článek

„Jde o nehorázný podvod a okrádání lidí,“ upozornil pneumolog a virolog Jacek Nasilowski z varšavské lékařské univerzity.

Kyslík v plechovce, jejíž cena se pohybuje v přepočtu od 360 do dvou tisíc Kč, nelikviduje koronavir ani neléčí infikované. V plechovce je jen minimální množství, které vystačí na pár desítek vdechnutí, maximálně však na čtyři minuty, což nemocnému nepomůže ani neublíží.

Kolaps v Polsku: Lékaři musí řešit, koho zachrání

Koronavirus

A navíc, pokud covid-19 zaútočí na plíce pacienta, ten musí vdechovat koncentrovaný kyslík dlouhodobě s pomocí ventilátoru a pod odborným dohledem, upozornil natemat.pl.

Mnoho lidí v Polsku se podle serveru namísto čekání na nejhorší začalo také zajímat o nákup vlastních přístrojů, protože je jich v nemocnicích kritický nedostatek. Jedna z běžných verzí ventilátoru stojí až 200 tisíc Kč, přičemž koupit se dá bez problémů.

Polsku docházejí ventilátory, o německou pomoc ale nestojí

Koronavirus

Jde však o speciální techniku, kterou může pacientovi aplikovat jen lékař a jejíž neodborné zapojení může mít pro nemocného tragické následky. Navíc je nutná detailní znalost dýchacího systému lidského organismu, což laik v žádném případě nemá, upozornil natemat.pl.

Reklama

Výběr článků

Načítám