Hlavní obsah

Pilotku Savčenkovou nepropustíme, popírá Rusko Porošenkova slova

– Moskva

Ruská justice nehodlá propustit z vězení ukrajinskou letkyni Naděždu Savčenkovou, protože má o její vině dostatek důkazů. V Moskvě to v pátek prohlásil mluvčí ruských vyšetřovatelů Vladimir Markin. Ve čtvrtek přitom o jejím propuštění informoval ukrajinský prezident Petro Porošenko a její propuštění požadují i Berlín a Paříž.

Foto: Reuters

Ukrajinská vojenská pilotka Naděžda Savčenková u moskevského soudu v listopadu 2014

Článek

Na summitu v běloruském Minsku žádal propuštění Savčenkové ukrajinský prezident Petro Porošenko a Angela Merkelová i François Hollande jeho žádost podpořili. "Bylo mi řečeno, že by se tak mělo stát v nejbližší době po ukončení lékařského vyšetření a předběžných závěrů vyšetřování," řekl v Minsku novinářům ukrajinský prezident. Podle nepotvrzených informací byla údajně letkyně zařazena na seznam zajatců sestavený pro případ pozdější výměny, pak její advokát uvedl, že případ bude uzavřen. [celá zpráva]

Markin ale všechny tyto informace popřel: "Nejrůznější pověsti rozšiřované ohledně chystaného osvobození obviněné Naděždy Savčenkové nemají žádný základ. Vyšetřovatelé mají nezvratné důkazy o její vině a soudu je předloží. Na rozdíl od některých politiků a takzvaných advokátů se řídíme fakty a nikoli emocemi a politickými zájmy," upozornil mluvčí ruských vyšetřovatelů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinská vojenská pilotka Naděžda Savčenková u moskevského soudu v listopadu 2014Video: Reuters

Savčenková je v ruském vězení od loňského června, kdy byla zadržena na ruské straně hranic. Moskva tvrdí, že se nedostala do Ruska jako zajatec, ale přešla hranice jako uprchlice s padělanými doklady. Ještě jako příslušnice dobrovolnického praporu podle vyšetřovatelů úmyslně navedla palbu ukrajinských minometů na neozbrojené ruské novináře, z nichž dva zahynuli.

Ukrajinská vězenkyně, která se mezitím v říjnu stala poslankyní kyjevského parlamentu, jakékoli provinění odmítá a tvrdí, že byla do Ruska zavlečena násilím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám