Hlavní obsah

Pil, kouřil marihuanu a nůž měl vždy u sebe, popisují podezřelého z vraždy v Saské Kamenici

Saská Kamenice

Držení drog, dopravní přestupky, ublížení na zdraví, opilost, podvody. To je výčet hříchů dvaadvacetiletého Iráčana Júsifa A., který je podezřelý z vraždy Němce Daniela H. v Saské Kamenici (Chemnitz), napsal server týdeníku Focus. Proč svou oběť pětkrát bodl do hrudníku, se zatím neví. Iráčan je ve vazbě, spolu s ním je tam také třiadvacetiletý Syřan Alaa S., kterého policie viní z napomáhání trestnému činu vraždy, píše Focus.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Místo, kde byl Daniel H. v Saské Kamenici zavražděn, je zasypáno květinami.

Článek

Výpis z mladíkova trestního rejstříku je dost dlouhý, píše deník Bild. Naposledy se soudu zodpovídal před rokem, tehdy byl obviněn z vážného ublížení na zdraví. Nakonec vyvázl s trestem v délce osmi měsíců, ale s dvouletým podmíněným odkladem.

Předchozí tresty se týkaly především vlastnictví drog či dopravních přestupků a opilosti. Júsifovi známí potvrdili, že mladý muž neudělal krok bez svého nože. Mnozí připomínají, že holdoval marihuaně a alkoholu.

Júsif přišel do Německa v roce 2015. Jeho žádost o azyl byla zamítnuta a měl být deportován. Proti vyhoštění ale podal námitku a od té doby se jeho status řeší.

Později absolvoval integrační kurz pro migranty. Tvrdil, že se v Iráku vyučil holičem a začal pracovat v Saské Kamenici v jednom kadeřnictví. Tam se také seznámil se Syřanem Alaaem S.

Nijak nábožensky záložený

Iráčan žil v malém městě na jihu od Saské Kamenice v zařízení s dalšími žadateli o azyl. Někteří jeho bývalí spolubydlící popisují Iráčana v deníku Die Welt jako „přívětivého a přátelského člověka“. Rozhodně nebyl nijak nábožensky založený a nepostil se. „Nevěřím, že to udělal. Nevím o tom, že by měl nějaké problémy,“ prohlásil jeden z jeho bývalých spolubydlících.

Další známý Iráčana ale potvrdil, že Júsif A. pil a fetoval, píše Bild. „Často šlo o drogy. Hodně kouřil marihuanu a pil alkohol. Někdy byl komický, ale jinak byl milý,“ řekl. Potvrdil, že Júsif A. měl u sebe vždy nůž. „Věděl jsem, že bez něj nedá ani ránu, protože měl u sebe často hodně peněz. Tvrdil, že to má na obranu,“ dodal.

Iráčan je podezřelý, že v Saské Kamenici během městského festivalu v neděli nad ránem ubodal pětatřicetiletého tesaře s kubánskými kořeny Daniela H. Po jeho smrti vypukly ve městě nepokoje. Do ulic vyšly tisíce lidí vedených krajní pravicí i jejích oponentů. Protesty si vyžádaly několik zraněných.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám