Hlavní obsah

Petrohrad investoval stamilióny do bezpečnosti metra, u rámů ale pracují neškolení penzisti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad
Aktualizováno

V Petrohradu se bude po pondělním sebevražedném atentátu prověřovat zajištění bezpečnosti metra, uvedl zástupce generální prokuratury. Požadují to i opoziční poslanci, kteří chtějí vědět, jak účelně byly investovány stamilióny rublů vynaložené právě na bezpečnost podzemní dráhy, když kontrolami přesto prošel atentátník s pumou z hasicího přístroje v batohu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Petrohradu čekají ve frontách, aby mohli darovat krev zraněným při útoku v metruVideo: Reuters

 
Článek

Zástupce kanceláře generální prokuratury Aleksandr Kurinnoj řekl listu Vedomosti, že prověří „všechny okamžiky, které přispěly k tomu, že byl teroristický útok podniknut, aby se podobné případy v budoucnosti neopakovaly”.

O ochranu metra se zajímají opoziční poslanci z petrohradského sněmu, kteří požádali gubernátora Georgije Poltavčenka, aby objasnil efektivnost vynaložených prostředků, jakož i chystaná opatření. Výhrady dal najevo i tisk.

Foto: Reuters

Vchod do stanice petrohradskému metra Sennaja ploščaď

Lajdáctví u bezpečnostních rámů?

„Zatímco vyšetřovatelé zjišťují motivy, jakými se řídil dvaadvacetiletý terorista, a hledají možné spolupachatele zločinu, poslanci petrohradského sněmu požadují od vedení města, aby objasnilo použití peněz utracených na zajištění bezpečnosti v metru,” napsal list Kommersant na svém webu.

„Systém protiteroristické ochrany petrohradského metra za stovky miliónů rublů” podle deníku selhal v případě osamělého útočníka, kterého vyrobení dvou improvizovaných bomb mohlo stát jen pár tisíc rublů.

Nelze vyloučit, že vinu nese lajdáctví služby u bezpečnostních rámů u vchodů do metra. „Správně fungující detektor kovů nemohl nezaznamenat pronášení dvou hasičských přístrojů naplněných šrouby a trhavinou. Při následné kontrole by nebylo zapotřebí ani odborníka, aby odhalil, že jde o bomby,” poznamenal list.

Foto: Ilya Naymushin, Reuters

Ruská policistka s čuchacím psem kontroluje zavazadla v úschovně na nádraží v ruském Krasnojarsku.

Podle ředitele petrohradského metra Vladimira Garjugina se jen loni za pomoci detektorů podařilo odhalit na 10 000 předmětů, které je zakázáno přepravovat. Ale v metru, které denně převáží na dva milióny cestujících, nelze zajistit tak důkladné kontroly, jaké bývají na letištích. Podle gubernátora se denně kontroluje okolo 30 000 až 40 000 cestujících metra.

Nicméně na vady ve fungování ochranky petrohradského metra tisk, zejména opoziční list Novaja gazeta, upozorňoval v předstihu, a to včetně skutečnosti, že bezpečnostní firma u rámů často zaměstnává neproškolené penzisty.

Bezpečnost se zpřísní

Podle příslušníka speciálních služeb budou prověřeny všechny aspekty zajištění bezpečnosti Petrohradu, zejména na zalidněných místech, a to především v souvislosti s chystaným konfederačním pohárem FIFA, který se bude letos v létě konat v Rusku, dále kvůli MS v kopané v příštím roce i kvůli letošnímu mezinárodnímu ekonomickému fóru.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Ruská policistka se psem na stanici petrohradského metra Těchnologičeskij institut.

Dozorčí orgán pro dopravu Rostransnadzor bude také provádět namátkové kontroly v metru.

Podle viceprezidenta Centra politických technologií Alekseje Makarina se stávající přístup k bezpečnosti nezmění, jen se posílí technické aspekty dozoru: „Ruská vláda vychází z toho, že politika utužování neřeší problém”.

Ruská policie vyslechne matku Džalilova

Prověřit všechny údaje o předpokládaném atentátníkovi Akbaržonu Džalilovi nařídil v noci na středu šéf Vyšetřovacího výboru Ruska Alexandr Bastrykin během operativní porady. Soustředit se vyšetřovatelé mají na vazby s islamisty, zejména s Islámským státem. Exploze nálože ukryté v hasicím přístroji si vyžádala 14 obětí a přes 50 zraněných.

Dříve se Džalilov neprojevoval tak, aby se dostal do hledáčku úřadů či tajných služeb, podle tisku vyšetřovatelé předpokládají, že se jej islamistům podařilo naverbovat během loňské návštěvy v kyrgyzském městě Oš. V řadách IS podle odhadů bojuje více než tisícovka Kyrgyzů.

Foto: Reuters

Atentátník Akbaržon Džalilov na záběru bezpečnostní kamery

Policisté také ve středu prohledali byt, kde žil, ale podle agentury Interfax nenašli nic podezřelého, což „vede k myšlence, že útočník patrně měl společníky, kteří mu bomby dodali”.

Do Ruska přiletěla matka Akbaržona Džalilova, jemuž se sebevražedný atentát připisuje, uvedla soukromá televize TopSPB. Přiletěla linkovým letadlem z kyrgyzského Oše. Na letišti ji doprovázela policie. Žena bude vyslechnuta.

Reklama

Výběr článků

Načítám