Hlavní obsah

Pět záchranářů na Lesbosu je podezřelých z pašování migrantů

Atény

Pět španělských záchranářů bylo zatčeno na řeckém ostrově Lesbos kvůli podezření z účasti na pašování migrantů. Oznámila to ve čtvrtek přístavní policie, kterou citovala agentura AFP. Skupina patřila k nevládní baskické záchranářské organizaci DYA (Detente Y Ayuda).

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Běženci čekají ve frontě na registraci v táboře Moria na Lesbu.

Článek

Přístavní policie na ostrově Lesbos, přes nějž proudí do Evropy desetitisíce uprchlíků, zintenzivnila v posledních týdnech kontroly poté, co se na ostrově začalo objevovat velké množství nevládních organizací. Španělské záchranáře na nafukovacím člunu policie kontrolovala ve středu a nalezla u nich nože a nepřihlášenou radiostanici.

Z více než miliónu migrantů, kteří loni dorazili do Evropy, jich kolem 850 000 přišlo právě přes Řecko, z toho asi 816 000 přes moře. Při pokusu dostat se do Evropy přes Středozemní moře zemřelo loni podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) 3771 migrantů, více než v roce 2014, kdy to bylo 3279 obětí.

Jen v prvním týdnu letošního roku dorazilo do Řecka z Turecka podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) 10 150 uprchlíků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám