Hlavní obsah

Pět miliard za každý den zpoždění, Brusel žaluje AstruZenecu kvůli dodávkám vakcín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Před prvoinstančním soudem v Belgii začal spor mezi Evropskou komisí a britsko-švédskou farmaceutickou společností AstraZeneca. Komise AstraZeneku žaluje kvůli zpoždění dodávek vakcíny proti covidu-19. Komise za každou dávku dodanou s více než tříměsíčním zpožděním žádá od výrobce odškodné deset eur za den zpoždění. Od 1. července by AstraZeneca mohla komisi platit až 200 milionů eur denně (5,1 miliardy korun).

Foto: Yves Herman, Reuters

Vakcíny od firmy AstraZeneca

Článek

To firma odmítá, informovaly zahraniční agentury. EK navíc podle agentur DPA a AP požaduje za každé porušení smlouvy zjištěné soudem deset milionů eur (254 milionů Kč) denně, dokud nebude dohoda respektována.

Evropská komise objednala od firmy AstraZeneca 300 milionů dávek vakcíny proti covidu-19 s dodáním do konce června. AstraZeneca již v dubnu avizovala, že do konce druhého čtvrtletí stihne dodat jen asi 100 milionů dávek, komise požaduje nejméně 120 milionů dávek. Z pohledu Evropské komise výrobce zpožděním porušuje rámcovou dohodu ze srpna 2020.

Půlmiliarda pro šéfa AstraZeneky pobouřila akcionáře

Koronavirus

„AstraZeneca se ani nepokusila respektovat smlouvu," uvedl právník zastupující EU Rafael Jafferali u soudu.

Právní zástupce farmaceutické firmy Hakim Boularbah označila obvinění ze strany EU za „šokující". Své odhady na termíny dodávek firma stanovila podle prvních týdnů výroby, a komise je proto podle něj nemůže vyžadovat. Právník také zdůraznil komplexnost výroby nové vakcíny a skutečnost, že ji firma prodává za výrobní náklady.

Evropská komise zažalovala AstraZeneku kvůli pomalé dodávce vakcín

Koronavirus

Společnost AstraZeneca omlouvá zpoždění problémy s výrobou a odmítá, že by porušila smlouvu. Komise je naopak přesvědčená, že firma článek smlouvy o „maximálním možném úsilí" porušila, když poslala vakcínu jiným zákazníkům mimo EU, obzvlášť Británii.

Soud se znovu sejde 4. června. Verdikt lze podle agentury Reuters očekávat ještě v červnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám