Hlavní obsah

Peníze na atentát v Petrohradě šly přes Turecko, poslala je teroristická organizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Akbaržon Džalilov, který spáchal atentát v petrohradském metru, dostal krátce před útokem peníze. Ty pro něj vyzvedl od členů mezinárodní teroristické organizace Akram Azimov, který byl zatčen v půlce týdne, uvedla podle TASSu ve čtvrtek moskevská soudkyně Jelena Lenskaja, která na něj uvalila vazbu. Jde o bratra Abrora Azimova, který atentát naplánoval.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Hlavní podezřelý ze zorganizování atentátu v Petrohradu Abror Azimov

Článek

„Podle materiálů souvisejících s případem dostal Akram Azimov osobně v Turecku peníze na provedení teroristického útoku. Azimov byl zapojen do falšování dokumentů pro členy mezinárodní teroristické organizace, aby bez problémů vstoupili na území Ruské federace,“ řekla soudkyně. Akram Azimov předal peníze na spáchání atentátu svému bratrovi Abrorovi a ten je předal atentátníkovi Akbaržonu Džalilovovi.

Stíhaný vinu nepřiznal. Pravil, že „se neúčastnil teroristického činu“. Jeho obhájkyně podle Interfaxu zdůraznila, že pro jeho zapojení nejsou důkazy: „Objasnil, že nevěděl, že jeho jednání souvisí s teroristickým činem.“

Vyšetřovatel ale tvrdil opak. „Vyšetřování prokázalo zapojení Azimova do inkriminovaného trestného činu,“ řekla soudkyně. Podle policie Akram Azimov peníze získané v Turecku několikrát nabízel telefonicky atentátníkovi Akbaržonu Džalilovi. Oba muži do Turecka vycestovali loni v prosinci a letos v březnu.

Basmanský soud uvalil na Akrama Azimova vazbu až do 3. června.

Zatím se teroristé nepřihlásili

Soudkyně neuvedla, od jaké organizace dostal Azimov peníze, ani o jak velkou šlo částku. Šéf kontrarozvědky Alexandr Bortnikov podle agentury Reuters uvedl, že policie už ví, kdo za útokem stojí, ale ani on organizaci nejmenoval. K útoku se žádná teroristická skupina nepřihlásila.

Vyšetřovatelé dále pokračují v pátrání po případných dalších spoluorganizátorech v různých částech Ruska.

Sebevražedný atentát spáchal 3. dubna mezi stanicemi Sennaja ploščaď a Těchnologičeskij institut v Kyrgyzstánu narozený Uzbek s ruským občanstvím Akbaržon Džalilov. Zabil 14 cestujících a sebe. [celá zpráva]

Údajný hlavní organizátor Abror Azimov byl dopaden 18. dubna. [celá zpráva]

Pak byl zadržen i Akram. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám