Hlavní obsah

Patnáctiletá Němka pobodala policistku, byla pod vlivem salafistů

Novinky,
Hannover

Případ patnáctileté Němky Safie S., která pobodala v Hannoveru policistku, ukázal, jak nebezpečná je indoktrinace salafistickým islámem. Dívka, která má marockou matku a německého otce a čelí obvinění z pokusu o vraždu, byla už jako dítě pod vlivem salafistického kazatele Pierra Vogela. Naopak radikální islamistické weby vidí v dívce mučednici.

Německý salafistický imám Pierre Vogel s malou Safií na záběru z několik let starého videa

Článek

Policistka (34) byla napadena v pátek 26. února, když gymnazistku zastavila při běžné kontrole na hlavním hannoverském nádraží. „Pronásledovala policisty očima. Je to vidět na kamerách. Proto si ji kolegové vybrali ke kontrole,“ řekl deníku Bild mluvčí policie.

„Byla pokojně odvedena stranou, aby potvrdila svou totožnost,“ popsal mluvčí. Pak dívka policistce podala průkaz. „Když se obrátila na stranu, bleskurychle se v dívčině ruce objevil nůž. Kolegyně neměla šanci se bránit,“ vylíčil dál mluvčí.

Čtyřiatřicetiletá policistka byla zraněna na krku, život jí zachránili zdravotníci. Její stav je nyní stabilizovaný.

Dívka vytáhla nůž s šesticentimetrovou čepelí z rukávu bundy. Další delší nůž u ní byl objeven při osobní prohlídce po zadržení, uvedl Die Welt.

„Útočnice byla ledově chladná, starala se jen o to, že jí sklouzl šátek, a chtěla si ho narovnat. Nezajímalo ji, jestli policistka žije, nebo je mrtvá,“ dodal mluvčí.

Do Sýrie ji nepustili

Hannoverský státní zástupce Thomas Klinge minulý pátek uvedl, že policie motivy činu zkoumá. Podle německého Huffington Postu nevylučuje duševní poruchu. „Nyní ale předpokládáme islamistické pozadí,“ řekl státní zástupce. Shoduje se v tom s policií. „Za důvod útoku na kolegyni považujeme radikální islám.”

Dívka uvedla, že útočila v Německu, protože nemohla odejít bojovat do Sýrie. Sice se pokusila spolu se svým osmnáctiletým bratrem Salehem dostat na území Islámského státu, ale nepodařilo se jim to.

V lednu podle listu Süddeutsche Zeitung 57letá matka Hasna nahlásila dceru jako nezvěstnou. Záhy se ukázalo, že je v Istanbulu.

„Když letěla do Istanbulu, hned jsem začala mít strach, že chce do Sýrie, do Islámského státu,“ řekla Bildu. Z Istanbulu, kam prý Safia jela se dvěma bratry za turistikou, ji matka odvezla sama. Jeden z bratří skončil kvůli pokusu dostat se do Sýrie ve vězení.

Pod vlivem kazatele

Podle policie teenagerku zmanipuloval nechvalně známý 37letý salafistický kazatel Pierre Vogel. Už jako sedmiletá se s ním objevila na propagandistickém videu, kde Safia recituje korán v arabštině.

„Je v tom lepší než já,“ žertoval Vogel a dodal: „Toto je mládí Německa. Toto je nová muslimská generace a já jsem na ni hrdý. Učí se korán srdcem.“

Video bylo pořízeno v době, když už Francie zakazovala nošení muslimských šátků ve školách.

Safia měla na záběrech šátek na hlavě. „Děti jsou hrdé na šátek na hlavě, chtějí žít jako ctnostné ženy a také se tak oblékat. Je první, která šla se šátkem do školy. Dělala tvoje učitelka tyjátr?“ ptal se Vogel dívky a dál vysvětloval, jak důležité je učit ctnosti už malé děti.

Foto: ČTK/AFP

Salafistický kazatel Pierre Vogel

Teď však Vogel tvrdí, že dívku už šest let neviděl a že se s ní setkal jen třikrát v životě, pokaždé nanejvýš na pět minut. Drze přitom zpochybnil vážnost zranění policistky, když řekl, že měla štěstí, že nemá ledvinové kameny, protože s těmi by ji za týden nepropustili z nemocnice.

Mešita, kterou dívka pravidelně navštěvovala, je dlouhodobě sledována německou tajnou službou. V hledáčku policie však byla i dívka. Měla záznamy kvůli krádežím a násilí, uvedl list Hannoverschen Allgemeine (HAZ).

Německá média se nezmiňují o otci dívky, ani o jejích bratřích a zejména o tom, kde se radikalizoval její dvacetiletý bratr, který skončil v tureckém vězení. Přitom není vyloučeno, že za radikalizací své sestry stojí právě on.

„Je to velmi nebezpečný vývoj, před nímž jsme varovali už měsíce. Útoky hrozí nejen ze strany organizovaných teroristických buněk, ale zvláště od jednotlivců, kteří se sami radikalizují jako Safia. A tomu se jeden těžko vyhne,“ řekl k věci Bildu expert z protiteroristické jednotky.

„Bojíme se, že radikální salafistická scéna nyní navzdory tlaku sílí, ukazuje odvahu a připravuje útoky. Safiu si může vzít jako vzor. Bohužel stačí kuchyňský nůž,“ dodal.

Reklama

Související témata:
Voge

Související články

Výběr článků

Načítám