Hlavní obsah

Pařížská policie odhalila dvojici mužů s výbušninou, prý připravovali pokus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská policie zadržela o víkendu dvojici mužů, kteří u sebe měli podomácku vyrobenou výbušninu. Dvojice přijela s vozem na tradiční jarmark ve Vincenneském lesíku na východě francouzské metropole, kde vzbudila pozornost okolí opatrnou manipulací s taškou. Podle policie patrně muži neměli teroristické úmysly.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Muži ve věku 25 a 32 let na sebe upozornili poté, co v sobotu krátce před 20:00 SELČ u místa lidových oslav zacházeli zjevně velmi opatrně s taškou, kterou vyndali z auta. Podezřelí uvedli, že se věnují chemii a že připravovali jen malý pokus. Vyšetřovatelé jim zatím nepřisuzují teroristický úmysl, ale vše dál prověřují.

Podomácku vyrobená nálož v podobě dvou nádob obsahovala peroxid acetonu (TATP), který patří ke skupině velmi nebezpečných třaskavin. Přesné složení a původ 285 gramů výbušné látky se dál zkoumá, uvedla policie. Podle ní lze TATP vyrobit z látek dostupných na volném trhu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Oba zadržení bydlí v Paříži a jsou z minulosti registrovaní jako pachatelé drobných deliktů a silničních přestupků. Jeden z nich se označuje za buddhistu a v jeho bytě se našla literatura o tomto náboženství, dodala média s odvoláním na policejní zdroje.

Bezpečnostní síly jsou v celé Francii v pohotovosti od ledna, kdy tři islámští ozbrojenci zabili v Paříži 17 lidí a nakonec zahynuli při přestřelkách s policií. Francouzská vláda opakovaně varovala, že od islámských radikálů hrozí Francii další teroristické útoky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám