Hlavní obsah

Paříž schválila proměnu Champs-Élysées

Právo, nek

Honosný pařížský bulvár Champs-Élysées se dočká rozsáhlé rekonstrukce, díky níž se má podle starostky města Anne Hidalgové proměnit ve „výjimečnou zahradu“ francouzské metropole. Předpokládá to projekt za 250 milionů eur (6,5 mld. Kč), který schválila pařížská radnice.

Foto: PCA STREAM

Pařížský bulvár Champs-Élysées se dočká rozsáhlé rekonstrukce.

Článek

Původní záměr byl zrenovovat téměř dva kilometry dlouhou Champs-Élysées do zahájení olympijských her v Paříži v roce 2024, to se však i kvůli pandemii koronaviru nestihne. Dokončení ambiciózního plánu se tak očekává až v roce 2030.

„Legendární bulvár za posledních 30 let ztratil svůj lesk. Město jej zanedbávalo a zasáhlo jej i několik krizí, například protestní hnutí tzv. žlutých vest, stávky,“ stojí v prohlášení výboru za obnovu Champs-Élysées, který rozhodnutí radnice uvítal.

Foto: PCA STREAM

Původní záměr byl zrenovovat bulvár do zahájení olympijských her v Paříži v roce 2024. Nový plán počítá s dokončením až v roce 2030.

„Často se jí říká nejhezčí avenue na světě, ale ti z nás, kteří zde pracují, si tím vůbec nejsou jisti,“ dodává šéf výboru Jean-Noël Reinhardt. Bulvár má podle něj stále více návštěvníků, snaží se tady usadit všechny zvučné obchodní řetězce, ale místním lidem už připadá velmi opotřebovaný. Téměř tři čtvrtiny chodců na Champs-Élysées před pandemií tvořili turisté.

Francouzský mediální magnát má nové sídlo v Paříži. Připomíná most

Tipy a trendy

Osmiproudou komunikací mezi Vítězným obloukem a náměstím Svornosti projedou každou hodinu až tři tisíce aut, což z bulváru činí více znečištěné místo, než jsou rušné periferie Paříže. Plán proto počítá se zásadním omezením prostoru pro motorová vozidla a přeměnou části komunikací na pěší zónu. Dvě řady pečlivě sestřižených jilmů by navíc měly doplnit další stromy.

Foto: PCA STREAM

Bulvár se má proměnit ve „výjimečnou zahradu“ francouzské metropole.

Architekt Philippe Chiambaretta, jehož firma plán obnovy vypracovala, tvrdí, že Champs-Élysées dnes v sobě koncentruje všechny neduhy velkých měst na celém světě: silný provoz, smog, turistický ruch a konzum. Rekonstrukce, která by bulvár proměnila na místo žádané, ale současně ekologické, je proto podle něj nanejvýš žádoucí.

Reklama

Výběr článků

Načítám