Hlavní obsah

Pár francouzských veganů dostal pět let za smrt dcerky

Paříž

K pěti letům vězení, z toho ke dvěma a půl nepodmíněně, byl v pátek ve francouzském městě Amiensu odsouzen manželský pár veganů, který podáváním nevhodné stravy a odmítáním řádné lékařské péče zavinil smrt své jedenáctiměsíční dcery.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Obžaloba žádala deset let vězení nepodmíněně a podle trestního zákoníku dvojici hrozilo až 30 let za mřížemi.

Dítě zemřelo v roce 2008 v domě svých rodičů, kterým je nyní 45 a 40 let. Vážilo jen 5,7 kilogramu, zatímco průměr v daném věku je osm kilogramů. Jeho hubenost a bledost vzbudila pozornost přivolaných zdravotníků.

Nedávali mu ani med

Při vyšetřování se zjistilo, že dítě dostávalo výhradně mateřské mléko, ale žádnou stravu živočišného původu, a to včetně třeba medu. Rodiče to totiž považovali za porušení svých veganských zásad. Dítěti tak chyběly některé vitamíny a bylo náchylnější k infekcím.

Rodiče také velmi nedůvěřovali dnešnímu lékařství a dítě léčili sami, na základě informací, které vyčetli v knihách někdy ze začátku 50. let.

Prokurátorka v závěrečné řeči zdůraznila jejich zaslepenost a "jistotu, že jen oni mají pravdu". Nezpochybnila jejich lásku k dítěti, ale vyslovila politování, že "před láskou dali přednost svému přesvědčení".

Vegetariáni a vegani
Vegetariáni - odmítají jíst maso a jiné živočišné produkty, při jejichž přípravě bylo usmrceno zvíře (například sádlo, želatinu nebo kaviár).
Vegani - jsou přísnější a z jídelníčku vylučují veškeré potraviny živočišného původu, tedy například i mléčné výrobky, vejce nebo med.

Reklama

Výběr článků

Načítám